Wednesday , July 24 2024

Post Play – Norrländsk dynamit på demohimlen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

Det är knappast någon nyhet att ju längre norrut man kommer i vårt avlånga land, desto färre synthakter hittar man. När man passerat Stockholm är ljuspunkterna få. Det finns dock hopp om förändring, och ett av de senaste tillskotten heter Post Play, en trio med hemmaadress i Sundsvall.

Post Play bildades 2003 av Elle Lindgren (sång, synth, gitarr) och Andreas Hagman (synth). Från början var det inget annat än ett rent hobbyprojekt, enbart på skoj, och med tiden fann de sig ha en hög färdiga låtar som de samlade på demon “Heartache Protection”. Skivans 13 låtar speglar en ganska naiv och lekfull attityd med en speciell ljudbild.

– Det hela var mest på skoj, berättar Elle. Jag spelar egentligen gitarr, men hade suttit och tittat lite för djupt i datorer och insåg plötsligt hur kul det var att göra musik med datorn som instrument. Så jag tog kontakt med Andreas som kompletterade mina låtidéer, och det blev riktigt bra.

“Heartache Protection” ledde fram till en del liveframträdanden, framförallt i Sundsvall, men även i Stockholm. Det positiva mottagandet fick både Elle och Andreas att vilja satsa mer seriöst på Post Play. Nicklas Smith (synth) anslöt sig och ett nytt arbetssätt började gestalta sig. Visserligen kom fortfarande grundidéerna och texterna från Elle, men alla hjälptes i större utsträckning åt att skriva färdigt musiken. Resultatet blev en ny 5-spårs demo med namnet “Elit”. Och här hörs det redan att bandet mognat avsevärt. Låtarna är mer melodiska och genomtänka, och ljudbilden är fylligare och mer nyanserad. Hela produktionen har utvecklats och det är inte längre tal om någon sovrums-demo, utan nu låter det som en studioprodukt.

– Det har fungerat jättebra att utöka bandet, säger Elle. Vi har blivit mycket mer som ett “riktigt” band, som ett team.

Men fortfarande beskriver Elle sitt Post Play som “jättelokalt”. Synthscenen i Sundsvall är minst sagt begränsad. Trots att bandet uppträdde på en festival i början av året tillsammans med bland andra Colony 5, Project-X och Alice in Videoland har det inte riktigt lossnat än.

– Det är ju mest rock som gäller här, suckar Elle. Därför har vi under några månader jobbat ganska intensivt och satsat mycket tid på att fräscha upp hemsidan, anlita fotografer och spela in “Elit”. Nu har vi skickat ut den till olika ställen i landet och jag hoppas att vi kan börja få napp.

Bandet ser dock framtiden an med tillförsikt och Elle är övertygad om att framtiden ligger för deras fötter. För vem kan i längden motstå södra Norrlands mest energiska synthpop frågar hon retoriskt och skrattar.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …