Thursday , July 25 2024

Squidfarm Disaster – En annorlunda bläckfisk

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

Squidfarm Disaster är en hemlig grupp. De består av tre personer som döljer sig bakom märkliga artistnamn som Tenta Claus, Octouise de Pus och Silly the Squid. Bandet spelar inte live. De har ett ytterst egensinnigt sätt att skapa sin improviserade musik på. Dessutom numrerar de låtarna efter bläckfiskens tio tentakler istället för att använda sig av konventionella titlar.

Squidfarm Disaster startade 2001 och kom då på att det inte existerar någon riktigt experimentell musik, enligt bandets egen utsago. Således enades de om att skapa något som de hade sökt hos andra grupper, utan att finna. Först kallade sig gruppen för Evil Engine Number Nine, men då de upptäckte att namnet var upptaget bytte de till Squidfarm Disaster.
– Vi ville göra musik som var nyskapande och samtidigt något som vi själva ville lyssna på. Det var inte tal om att spela in en massa konstiga ljud bara för att verka spacade. Vi ville inte heller att musiken skulle kosta något, eftersom vinstintressen kan döda konsten. Innan vi tog en enda ton bestämde vi oss för att musikstilen skulle kallas skräcktango. Våra låtar har mycket med skräck att göra, men tangon är inte speciellt framträdande, berättar de.
Efter att ha lyssnat på skivan Half A Squid är jag osäker på om bandet är seriöst eller om Squidfarm Disaster helt enkelt driver med lyssnarna. Den märkliga musiken är klart humoristisk i alla fall, som jag uppfattar saken. Squidfarm Disaster själva säger:
– Vi är helt seriösa. Den värsta förolämpning vi kan få är om någon tror att vi gör det här för att verka skumma. Då är det bättre att folk hatar musiken.
När jag frågar om Residents, Snakefinger eller Frank Zappa kan tillhöra bläckfiskarnas musikaliska influenser så visar det sig vara helt felaktigt.
– Av de artister du räknar upp är det bara Frank Zappa vi har hört talas om, men ingen av oss lyssnar på honom. Vi har blivit liknade vid så skilda saker som country, punk, Imperiet, Pink Floyd, Beatles, bluegrass, Klaus Nomi och Ween med fler.

Lyssnar mest på metal
Som countryälskare har jag ingen som helst förståelse för att Squidfarm Disaster kunnat jämföras med vare sig bluegrass eller annan countrymusik. Av det jag har hört finns där ingenting som påminner om genren. Squidfarm Disaster fortsätter:
– Vi försöker att koppla bort all annan musik, vilket är närmast omöjligt. När vi gör nya låtar lyssnar vi inte på annan musik. Devil Doll (inte rockbandet, utan den italiensk-/slovenska skräckorkestern) har dock en del med saken att göra. Det var på grund av dem som hela idén om ny musik kom till. Annars lyssnar vi mest på olika former av metal. Bland annat Arcturus, Rhapsody, Bal-Sagoth och diverse hårdrock från 80-talet.
Även soundtrackliknande musik och en del elektroniskt går hem hos gruppen, som improviserar fram sin musik vid varje inspelningstillfälle. När det gäller de märkliga sångtexterna och hur dessa kommer till, förklarar bandet:
– Texterna är mycket viktiga. De och sången används som ett extra instrument. Lyriken är faktiskt det enda som skapas innan våra nattliga sessioner i studion. Texterna är skapade efter en metod som vi kallar “kaospoesi”. Det innebär att man skriver ner det första man kommer att tänka på och därmed förmedlas en sinnesstämning. Orden i sig har bara verklig betydelse ibland och i vissa fragment. Vi har inget budskap.

Covers på gruvor och byggnader
På skivan Half A Squid är låtarna döpta till “Tentacle #1”, “Tentacle #2” och så vidare. Jag frågar om de även fortsättningsvis kommer att nöja sig med att numrera låtarna.
– En squid är en bläckfisk, men med tio tentakler. Det är dessa vi vill avbilda. Frågan är vad som händer när dessa tio är skapade. Vi har funderat på att göra covers, men inte på annan musik, utan snarare på gruvor, konstverk eller byggnader. Möjligtvis även på känslor.
Framöver har Squidfarm Disaster ett flertal planer. De ska göra en video på “Tentacle #4” som ska handla om en mans resa inom sig själv och de tänker skriva ytterligare två låtar så att bläckfiskens samtliga tentakler får varsin. Därefter är squiden fulländad.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …