Saturday , February 24 2024

Hanin Elias – Future Noir

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Fatal/Border, betyg: 0]

32-åriga Hanin Elias är mest känd för sina insatser i Atari Teenage Riot. I denna Berlingrupp skapade hon, tillsammans med kompanjonen Alec Empire, aggressiv och politisk technopunk. Hanins tidigare soloskivor har varit intressanta alster. Hon har på dessa samarbetat med bland andra Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) och J. Mascis (Dinosaur Jr).

Temat på hennes nya soloskiva, Future Noir, är mänsklighetens mörka framtid. Låttitlar som “Iced Icon”, “Fight Together” och “Eaten Alive” beskriver ganska väl stämningen på plattan. Hanin har lämnat elektropunken bakom sig och siktar istället på ett svalare sound, ganska influerat av Goldfrapp och Björk.

Bitvis lyckas hon utmärkt med detta. Men bitvis är sången för monoton och arrangemangen för snarlika. Skivans lite tyngre inslag (den innehåller bl a ett gästspel från Sonic Youths gitarrist Thurston Moore) gör dock att man aldrig tröttnar eller får lust att stänga av.

Helhetsomdömet är därför positivt. Future Noir är en elegant electronica-skiva med passande, tyngre inslag. Hanin Elias är dessutom väldigt cool i sin roll som futuristisk och desillusionerad femme fatale.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …