Praetorian Platoon – Likt slöjor av ädelsten

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ägg Tapes & Records/Border Music, betyg: 0]

Hårdrocken Praetorian Platoon spelar är egentligen inte så speciell. Den låter ungefär som hårdrock brukade låta på 80-talet med smattrande kaggar, gitarriff som man har hört förut och tydliga refränger. Inget fel i det, om än inte överdrivet spännande. Sedan finns här en del snygga twingitarrfigurer och soloprestationer. Bandet har dessutom ett helt okay sväng och resultatet blir riktigt angenämt. Vad som framförallt skiljer den här plattan från de flesta andra svenska bands är produktionen och texterna. Musiken ligger tämligen lågt i mixern i motsats till sången, vilket gör att texterna hörs extremt tydligt och det är inte vanligt nu för tiden. Således påminner ljudbilden mer om den som gällde på 70-talet i Sverige än om dagens tunga produktioner. Lite charmigt och riktigt skönt att kunna höra lyriken så här tydligt. Så var det texterna då: dessa i sammanhanget, så märkliga skapelser. Titlar som “Kosmiska Toner Av Glas”, “Den Sibiriska Tundrans Törst” och “Hjärtats Mörka Flod” säger en del om vad det handlar om. Poetiska eller kvasifilosofiska? Tja, avgör själv. Nog är de flummiga och udda i alla fall. Rena new age-stuket om ni frågar mig. Nerköpet här är det avslutande, löjendeväckande titelspåret som låter gammal schlager. Det här bandet borde inte göra ballader. För övrigt: kul och starkt att Praetorian Platoon vågar göra något så eget av sina influenser och ett extra plus för svenska texter.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …