Placebo – Soulmates never die live in Paris 2003

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

[dvd, Hut / Virgin, betyg: 0]

En utomordentligt snygg DVD. Placebo är ett av Europas största band, speciellt i södra Europa. Med hits under bältet och albumet “Sleeping with ghosts” ute i butikerna gav man sig ut på sin världsturné. Med drygt 1,5 miljoner sålda av albumet, avslutades turnén i Paris i oktober 2003. Där spelades konserten in, från början tänkt som ett livealbum, innan planerna på bandets första DVD kläcktes.

Parisspelningen bevistades av 18 000 fans. Riktigt bra är när fansen på arenan Paris Bercy sjunger ikapp med Brian på “Black Eyed”, “Every You Every Me” och “Without You I’m Nothing”. Det blir ett axplock av de största låtarna gruppen gett ut på skiva. Den enda låten som jag saknar är “Nancy Boy” som av någon oförklarlig anledning inte finns med på spellistan. Men förutom detta misstag visar sig Brian, Stefan och Steve från sin bästa sida. Som alltid med Placebo blir det väldigt mycket Brian. Emellanåt kan hans vässelliknande dans och scenuppträdande bli tröttsamt. Utan hjälp av Stefan, Steve, 16 000 fans och ett stort antal aggressiva strobar och ljusexplosioner skulle DVD´n bli långtråkig men Brians hjälpredor och ljuskäglor är hans vänner och mixen blir mäktig.

Den absoluta höjdpunkten är slutdelen av DVD´n där Placebo driver publiken till extas. Hur kul som helst att se. “Soulmates never die live in Paris” visar upp ett Placebo i högform. Den är filmad under det året då Placebo tog det definitiva steget upp på de största arenorna och som dragplåster på Europas största festivaler.

Beträffande extrainslag på DVD´n får man en 25-minuters dokumentär på köpet. Man får följa bandet innan spelningar, i bussen och på krogen. Gruppen umgås med fans och medhjälpare, det skojas friskt och stämningen är härlig. Inte alls lika sminkat och regisserat som konsertdelen av DVD´n och därför i vissa fall mycket mer äkta och underhållande.

Om Webbmaster

Kolla även

Tullakrok i Ängelholm – festival med bland andra Abu Nein och Timo Räisänen

Under många år var musikfestivalen Tullakrok, vid Rönne Å i Ängelholm, ett uppskattat arrangemang med …