Wednesday , May 22 2024

Jay Jay Johanson – svarar på 11frågor.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

Jay Jay Johanson är åter aktuell. Nu med nya singeln, “So Tell The Girls That I’m Back In Town” och samlingen Prolouge. Jay-Jay, den något excentriske unge mannen sprungen från Trollhättan och uppvuxen Skara, som till allas, och inte minst hans egen, förvåning kommit att bli en internationellt popstjärna.

Han har sedan sitt senaste album jobbat med filmsoundtrack och bland annat också jobbat med den berömda franska konstnärinnan Dominique Gonzalez-Forester. På Antenna har Jay-Jay tagit hjälp den tyska duon Funkstörung, som efter att ha samarbetat med artister som Björk och Wu-Tang Clan hör till världens mest eftertraktade producenter.
– Jag har alltid gillat elektronmusik som Aphex Twin och Autechre, så när jag hörde Funkstörungs fantastiska remixar bestämde jag mig för att kontakta dem för ett samarbete. Det visade sig att de redan hade koll på mig och gillade min musik, så det var inte så mycket att snacka om.

1. När började du göra musik?
– Jag har alltid gjort musik. Men första gången jag höll i en mikrofon och var i en studio var när jag gjorde albumet Whiskey 1996. Hade innan dess aldrig gjort demos eller sånt.

2. Vad gillar du bäst, studio eller turné?
– Studio! Överlägset. Jag gillar inte att framträda. Gillar inte folksamlingar. Jag är inte tillräckligt extrovert för att stå på scen egentligen och jag tycker att studioarbetet är tusen gånger mer kreativt.

3. Berätta något om Jay Jay som vi inte vet?
– Här i Sverige är det väl inte mycket som ni vet? (En del vet vi allt. Som att han länge bott i Frankrike men nu flyttat hem till Sverige. Vi vet även att han är en superkändis i just Frankrike men att han även har en trogen lyssnarskara i Spanien, Turkiet och Brasilien. Vi vet också att han inspireras av allt från Massive Attack och Tricky till Bernard Herrmans soundtrack till Alfred Hitchcocks filmer och de spöklika soundtracken till John Carptenters och Stanley Kubricks filmer från 70-talet. reds anm.)

4. Vilket är ditt hittills bästa ögonblick som artist?
– Hmm, det där är en svår fråga. Den tillfredsställelse som kreativiteten ger kreatören när konstverket nått det stadie då det tagit form och man förstår att det kommer att bli bra. Detta händer ganska många gånger per arbetsperiod, men jag tror nog ändå att jag måste svara att genom mitt yrke har jag fått träffa många fantastiska människor både privat och sådana som jag arbetet tillsammans med.

5. Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
– Min flickvän utan tvekan. Därför att hon är den mest fantastiska och den vackraste människa som finns.

6. Dina bästa egenskaper?
– Jag har nog ett antal bra egenskaper men kan inte riktigt komma på någon egenskap som jag kan placera främst.

7. Dina sämsta egenskaper?
– Jag har för många idéer inom mig som jag vill få gjort och det stör fokuseringen på nuet.

8. Vem skulle du vilja hälla en hink champagne över?
– Champagne? Över mig själv i badkaret kanske…

9. Vad är det värsta du vet?
svar: Hmm… vet ej.

10. Vad är det bästa du vet?
– Horisonten, morotsjuice, konkretion, vattenmelon och kärlek.

11. Vad gör du om tio år?
– Förhoppningsvis en massa soundtracks och sköter hästarna och katterna och vem vet, jag försöker förhoppningsvis vara en god far åt alla mina barn jag vill ha med min förhoppningsvis blivande fru…

(Denna intervju är hämtad från Zero Music Magazine nummer 2/2002, intervjun gjordes isamband med Jay-Jays senaste studioalbum Antenna.)

Numret finns att köpa på www.tidskriftsbutiken.nu länk till höger.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …