Wednesday , February 21 2024

Jens Lekman – When I Said I Wanted To Be Your Dog

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Service / Border, betyg: 0]

Jens Lekman är en udda figur i svenskt musikliv. Tidigare gav han ut kritikerrosat och publikhyllat material under pseudonymen Rocky Dennis. I januari avlivade han sitt alter ego med ep:n Rocky Dennis In Heaven och nu släpps alltså debutalbumet i eget namn. Det lilla jag hörde av Jens som Rocky Dennis tyckte jag var fruktansvärt tråkigt och poänglöst, och jag ställde mig helt frågande till alla ovationer.

Därför är det extra trevligt att lyssna igenom When I Said I Wanted To Be Your Dog. Jens Lekman har nämligen lyckats sammanställa en fin samling klassiska poplåtar. Instrumenteringen är oftast sparsmakad och ett par spår framförs a cappella. Ibland blir det lite mer storslaget med maffiga blåssektioner och / eller stråkar.

Men det handlar framförallt om Jens Lekmans smekande sång och finstämda gitarr. Texterna är verkligen genomtänkta utan att bli för smarta för sitt eget bästa, som det brukar heta. Jag lyssnar verkligen på vad Jens Lekman vill säga och jag blir inte besviken på hans historieberättande.

Nackdelen är att albumet som helhet känns alldeles för slätstruket. Visst finns här kanonspår som “Maple Leaves”, “The Cold Swedish Winter” och “Tram # 7 To Heaven”, men det vilar en hel del anonymitet över många andra. Jens Lekman får ett plus i kanten för att han ger oss musik som får oss att tänka efter, och för historierna som faktiskt betyder någonting.

Om Webbmaster

Kolla även

Dollar

Kan ett nystartslån vara vägen till en ny musikstudio?

Att starta en musikstudio är en dröm för många producenter och ljudtekniker, men finansieringen kan …