Namn klara för Visfestivalen i Västervik – Jakob Hellman kommer tillbaks

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Ainbusk har smygpremiär, Totta Näslund kommer tillbaka och Jakob Hellman ska försöka upprepa fjolårets succé. Årets program till Visfestivalen i Västervik börjar ta form.

Biljetterna till årets visfestival i Västervik har släppts och bokningarna har börjat rulla in.
Än så länge handlar det mest om gamla beprövade namn som Peter Lundblad, Lasse Tennander och Staffan Hellstrand. Men festivalgeneral Hansi Schwarz är nöjd med årets bokningar.
–Det är jag som gör programmet så det är klart jag tycker det är bra. Speciellt ett namn som Ainbusk som jag jobbat på länge. Det roliga med dem är att de ska ha premiär i Visby egentligen men nu har smygpremiär i Västervik.
–Och Jacob Hellman gjorde sån jäkla succé förra året att publiken inte släppte honom från scenen. Och han är som bekant väldigt sparsmakad med jobb. Och så Totta Näslund som inte varit med på väldigt länge.
Som vanligt på senare år är torsdagen något av ungdomens kväll, medan fredagen ägnas åt den bredare visan och lördagen har en mer traditionell inriktning.
De artister som hittills presenterats kan måhända kännas ganska förväntade. Hansi lovar dock att han har ett antal mer spännande namn på gång, som han kommer gå ut med så fort allting är helt bekräftat och klart.
–Jag får oerhört mycket material skickat till mig, flera hundra demos varje år. Och så ringer branschfolk och vill ha med nya förmågor. Så jag tycker jag hänger med ganska bra när det gäller den nya visan. Såna som Lars Demian och Stefan Sundström stod på Visfestivalens scen tidigt.
En punkt på Hansis önskelista är att någon gång få Ulf Lundell att uppträda akustiskt och avskalat med en liten trio. Kanske till nästa år när festivalen fyller 40?
Årets festival innebär annars inga större nyheter. Hansi berättar att han är mycket nöjd med de förändringar som redan har skett med nya läktare, bänkar, scen och tak.
–Vi kommer givetvis att hylla Olle Adolphsson (som nyligen avled, min anmärkning), men i vilken form vet jag inte än. Han är ju bland annat Visfestivalstipendiat, och tillsammans med Sven-Bertil Taube låg han ju bakom renässansen på 60-talet av den svenska visan.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …