Wednesday , February 28 2024

Ilya – They Died for Beauty

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Virgin/EMI, betyg: 0]

Ilya är namnet på en begåvad trio från Bristol. Deras musik kan kanske beskrivas som “filmisk easy listening med trip hop-influenser”? Det rör sig i alla fall om finstämd och dramatisk musik som påminner om allt från Zero 7 och Portishead till PJ Harvey och Ennio Morricone. En annan artist som dyker upp i minnet är Sade.

I sina bästa stunder är They Died for Beauty riktigt bra. Sångerskan Jo Swan har en sensuell stämma som passar utmärkt till de souliga arrangemangen. Stämningen skivan förmedlar är värme och stillsam melankoli. Som helhet betraktad är den dock lite väl händelsefattig. Låtarna glider in i varandra och plattan lägger sig som en ljudmatta i bakgrunden. Dock en mycket behaglig sådan. Om ni vill ha stillsam och sympatisk musik som inte stör när ni pluggar eller slappnar av är Ilya ett utmärkt alternativ. Om ni söker efter ett sofistikerat soundtrack till nästa parmiddag är detta troligtvis bland det bästa som finns på marknaden? Men om ni vill ha musik som berör, skakar om och väcker starka känslor bör ni hålla er borta från det här polerade alstret.

Ilya är som en vacker person med ganska tråkig personlighet. Även om man inte kan låta bli att fascineras av ytan så saknar man snart de djupare sidorna. Inte desto mindre kan det vara angenämt att spegla sig i skönheten ett slag.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …