Wednesday , April 17 2024

Blank&Jones – Monument

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Gang Go Music/WEA, betyg: 0]

Ibland är det en befrielse med lättsmält kultur. Vissa dagar är ett dubbelavsnitt av Vänner betydligt mer rätt än en av Polanskis filmer. Ibland är faktiskt Henning Mankell att föredra framför Vladimir Nabokov …

Vissa dagar orkar man inte heller grubbla till Leonard Cohen, Scott Walker eller Jeff Buckley. Istället längtar man efter något lättsmält, uppiggande och okomplicerat. Ett utmärkt soundtrack för sådana dagar är Blank&Jones nya platta Monument.

De båda tyska killarna bjuder på skön house, dansant techno och en och annan eurodisco-sladänga. Inte sällan doftar det Paul van Dyk, men stundtals påminner det nästan mer om Basement Jaxx. Gemensamt för alla spår är dock ett högt BPM-tal och en befriande ointellektuell inställning till musiken. Det handlar om att dansa och ha det kul, helt enkelt.

Blank&Jones är dessutom bra på vad de gör. Låtar som “What You Need” och “Perfect Silence” lär fylla dansgolv både i Tyskland och Sverige. På plattan ingår även en cover på The Cures gamla klassiker “A Forest”. Märkligt nog fungerar den vemodiga sången även i futurepop-tappning. Jag brukar vanligen avsky “upphottade” 80-talslåtar, men Blank&Jones har den rätta känslan …

Monument är ingen stor musikhändelse. Inte heller är det en speciellt begåvad eller sofistikerad platta. Den kommer aldrig att räknas som en klassiker och nämnas i samma andetag som Violator, Ziggy Stardust eller Revolver. Men Monument svänger ganska skönt i min CD-spelare och fyller funktionen som “lättsmält och uppiggande”. En svag trea.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …