Thursday , February 29 2024

Archive – Noise

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, East West/Border, betyg: 0]

Det här är fjärde plattan från brittiska Archive. En grupp som nått stora framgångar i Frankrike, men ännu är ganska obekanta i Sverige.

Deras musik är verkligen inte ointressant. Det handlar om mörk och dyster indierock med vissa progginfluenser. Man skulle kunna jämföra dem med akter som Radiohead, Placebo och Smashing Pumpkins. Gruppens snabba låtar är inte dåliga, men det är först när de drar ner på tempot som jag verkligen börjar lyssna. Den åtta minuter långa vaggvisan “Me and You” är exempelvis ett trevligt stycke musik. En mörk och drömsk sång som andas både inspiration och desperation. Bäst på skivan är dock tiominuterseposet “Waste”. Den börjar mycket stillsamt och suggestivt, för att sedan urarta till ilsken 70-talsrock. En låt som Marillion hade kunnat vara stolta över!

De mörka och alienerade texterna gör sitt till konceptet. Noise är inte direkt snäll radiopop, utan det handlar om “uneasy listening”. Det är tydligt att killarna menar allvar och det är svårt att inte beröras. Ja, Archive är faktiskt så pass bra att de förtjänar framgångar även i Sverige. Om du uppskattar Smashing Pumpkins finns det all anledning att kolla upp de här engelsmännen.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …