Wednesday , February 21 2024

Anax Imperator – Nëkropop

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Anax, betyg: 0]

Anax Imperator är en kvartett från den vackra staden Oslo. Männen i bandet är mycket engagerade på den norska synthscenen och har bl a hjälpt till att arrangera Oslos synthfestival och klubben Dominion.

För fyra år sedan släppte de sin debut, “Helvetes Dyster E.P.”. Även om jag inte har hört skivan, måste jag uttrycka en viss beundran för den (förhoppningsvis) självironiska titeln. Jag hoppas att även Nëkropop är gjord med glimten i ögat, för klichéerna hopar sig verkligen på den här skivan. Rent musikaliskt handlar det om gotisk EBM. Det hade nog känts fräscht 1993, men idag är musiken oerhört passé. Texterna handlar om ockulta fenomen, världskrig och suicidala sinnesstämningar. Vart och vartannat spår är dessutom späckat med samplingar från “jättetuffa filmer”. Som lök på laxen har de skrivit ut BPM-talet till samtliga låtar.

Jag var först frestad att fullständigt såga den här plattan, men efter någon genomlyssning kände jag alltför stor sympati för killarna. Det krävs ett visst mod för att ge ut en sådan här produkt år 2004. Man måste verkligen tro på gothbodyn som genre för att skriva låtar som “Killsville” eller “Angelkiller”. Dessutom finns det en sång på skivan som jag tycker om. Nämligen”Legion”, en låt om vampyrer som framförs på tyska. Refrängen “Ich bin mehr als tausend Jahre alt” är riktigt charmig i sin förvirrade önskan att vara ondskefull och skrämmande.

Även om det kanske inte var Anax Imperators ambition, så roar de mig. Jag sätter därför betyget “godkänd” (inom den oerhört smala gothbody-genren) och önskar dem lycka till i framtiden.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …