Diskodiktator – Tema: världens beskaffenhet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

Det har gått något år sedan förra skivan “We Are…” med Diskodiktator släpptes, och trots att Johan är en flitig låtskrivare har det varit relativt tyst kring gruppen. Ändå har det hänt en del.

Johan Billing har sedan förra skivan sett Daniel Silwerfeldt och SvennAntenn lämna staben. Magnus Johansson finns kvar och senaste nytillskottet heter Ellen Lundgren, som också spelar i Cult Of Sirius. Enligt Johan är det inte omöjligt att bandet i framtiden utökas med ytterligare någon medlem, men för dagen är han nöjd med uppställningen.

Och nu är alltså tiden mogen för en ny förkunnelse signerad Diskodiktator. Tecknen har redan funnits ett tag, för liksom snödroppar och krokusar förebådar våren, är remixtävlingar på Diskodiktators hemsida ett säkert tecken på att ett album är på väg.

– I år var det över 100 personer som hämtade grundmaterialet vilket resulterade i 14 remixer, berättar Johan. Många versioner var lika överraskande som bra, och alla möjliga genres fanns representerade. Något som för övrigt passar Diskodiktator, eftersom vi inte är ett självklart synthband. Eller popband. Eller rockband eller något annat för den delen. Diskodiktator spelar alla stilar och ingen på en och samma gäng, fast i första hand spelar vi vår egna stil.

Och kanske är det Diskodiktators svårplacerade musik som lockar så olika remixare att ta tag i materialet. Johans egen analys är dock att det alltid sitter folk runt om i världen som försöker göra sig ett namn på remixer, och därför kastar sig över i princip vad som helst. Och är man positivt lagd, vilket Johan definitivt är, så ser man möjligheten att med hjälp av dylika tävlingar kunna bli känd på alla möjliga och omöjliga ställen i världen.

Internet och Diskodiktator är två tätt sammanflätade begrepp. Diskodiktators sajt på nätet har alltid varit generös med massor av låtar att ladda ner. Vilket är en del av en välutvecklad strategi. Eftersom Johan är teknikfreak hyser han mycket stor tilltro till möjligheterna på Internet, och redan har det frikostiga utbudet av musik gett resultat.

– Jag tycker att det är en kanonbra idé att dela ut mp3:or. Min musik når på så sätt ut över hela världen. Visst kan man tycka det är knepigt att ge bort en låt gratis, men om personen som laddar låten blir nöjd och tänker “det här vill jag höra mer av” så säljer jag en hel platta. Utan gratis smakprov skulle jag kanske å andra sidan inte sälja något, och det är ju ett dåligt alternativ. Utan gratislåtarna tvivlar jag på att jag skulle sålt skivor till skilda länder som Brasilien, Tyskland och Mexico, vilket jag gör nu.

Den nya skivan “The World According To…” skulle egentligen ha släppts redan våren 2003. Men den har enligt Johan blivit lite försenad.

– Fast egentligen är den inte försenad. Snarare är den utbytt. Skivan var nästan klar några månader efter det att första plattan släppts. Men en paus var påkallad efter allt hektiskt arbete, och när det åter var dags att ta upp tråden kändes det färdiga materialet gammalt. Det fanns nya, fräschare låtar på lager, och när man väl börjat byta ut gamla låtar hamnar man lätt där att allt byts ut till slut mot nytt.

– Det som valts bort kanske hamnar på en Lost Tapes-platta i framtiden, säger Johan och skrattar.

Och eftersom Johan till vardags bland annat gör musik till reklamfilmer på TV kan det ju resultera i en spännande skiva. Men om framtiden är det svårt att sia. I dagsläget däremot ligger alltså en ny färsk skiva redo att pressas upp och skickas ut i Sverige. Kanske redan till SAMA om allt klaffar. I vilket fall kommer “The World According To…” att bli en lite annorlunda upplevelse i synthpop-sammanhang.

– Nya plattan är faktiskt något så ovanligt som en konceptskiva, avslöjar Johan. Den innehåller en tydlig röd och samhällskritisk tråd. Den är konstruktiv och positiv, trots all kritik, och budskapet är väl att folk borde använda sitt sunda förnuft mer än vad man gör idag. För idag klagar folk bara, utan att ens försöka göra något åt det som är dåligt. Det är fel. Man måste agera.

På frågan om det inte är helt ute med temaplattor får jag bara medhåll av en skrattande Johan, som ändå försäkrar att man skulle kunna sno ihop en hyfsat halvtaskig kvartersmusikal av skivan. Och vem vet? Kanske har Björn & Benny hittat sin tronföljare i Johan? Tro’t den som vill.

Hur världen egentligen är beskaffad enligt Diskodiktator får vi veta under våren då nya plattan skall finnas i butik. Den som inte klarar av att vänta går med fördel in på diskodiktators hemsida där flera smakprov finns, bland annat den rykande färska singeln “Tears On The Pavement”.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …