Wednesday , November 29 2023

Fairlight Children – 808 bit

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, SPV/Playground, betyg: 0]

Stephan Groth är välkänd för många Zeroläsare, då han till vardags musicerar i norska Apoptygma Berzerk. Fairlight Children är Groths nya sidoprojekt, där han tillsammans med de kvinnliga kollegorna Tiff och Marianne B utforskar nya musikaliska världar.

Trevligt nog är detta sidoprojekt något mer varierat och experimentellt än tidigare nämnda Apoptygma. Det handlar inte bara om monotont dunkande futurepop, utan vissa spår drar mer åt electroclashen. Det är dessa låtar som är skivans stora behållning. Det håller förvisso inte samma klass som genrens giganter Ladytron och Fischerspooner, men det är ganska hyfsat.
Speciellt bra låter det när de kvinnliga vokalisterna får utrymme bakom mikrofonen.

Groths fascination för 80-talet lyser dock igenom med jämna mellanrum. Vissa låtar får mig faktiskt att tänka på den gamla italodiscogruppen Scotch (om nu någon minns dem?). Här finns även en cover från samma årtionde, men tyvärr ingen smaklig sådan. Soft Cells vackra melodrama “Bedsitter” har stöpts om till någon form av futurepop/eurodance. Nej tack! Avslutande “Big City Girl” får mig dock att förlåta Groth det tidigare helgerånet. Här lyckas han nämligen skapa sval och elegant elektronisk loungemusik. Vem hade kunnat tro det?

Som helhet betraktad är 808 bit klart godkänd. Apoptygma-fans kommer säkert att ta den till sitt hjärta. Här finns dock små godbitar att upptäcka för alla som gillar elektronisk musik.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …