Squarepusher – Ultravisitor

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Mats Nordström)

[album, Warp, betyg: 0]

Tom “Squarepusher” Jenkinson verkar drivas av en obändig vilja att experimentera och kompromissar aldrig med sitt uttryck. Vill man göra det någorlunda enkelt för sig kan man säga att hans musik på Ultravisitor består av en stor dos drum ’n bass, många lätt förvridna elektroniska ljudlandskap, några jazz-gitarrer och en försvarlig del näsblodsframkallande oväsen. Men egentligen blir alla försök till beskrivning bara fel. Det här är musik som måste upplevas aktivt om man ska ha en möjlighet att förstå den. Ska jag namedroppa någon artist som referens får det bli bolagskollegan Aphex Twin, men Squarepusher är ändå unik och nu kanske rent av bättre.

Det finns nämligen en skönhet och spänning i merparten av den här musiken som gör att jag gång på gång dras tillbaka till mina hörlurar. Tillbakalutade “Ultravisitor” och knepigt dansanta “Menelec” är bara två av många exempel på kompositioner som ständigt fortsätter att växa och visa upp nya sidor.

När skivan efter några dagars intensivt lyssnande börjar sätta sig inser jag att Ultravisitor är ett av Squarepushers bästa och samtidigt mest lättillgängliga album. Det betyder dock inte att alla spår på skivan är lättlyssnade. Ibland släpps något som jag bäst kan beskriva som ett rastlöst vansinne helt fritt. Tydligast blir det i nästan helt olyssningsbara “An arched pathway” (tänk dig lätet från någon som borrar i kakel samtidigt som han spelar gitarr).

Som total kontrast till dylika missljud finns det små korta varma mellanspel här och var. Jag är framförallt förtjust i de samplade publikljud som ligger som en sorts organiska broar mellan flera av spåren. Sådana publikljud inleder även “Tetra-sync” som är det verkliga mästerverket på skivan. Det är utan tvekan ett av de mest originella och fantastiska stycke musik jag någonsin haft glädjen att lyssna på. När intensiteten bara stiger och stiger och den rastlösa gitarren i bakgrunden slutligen ger vika för helt otroliga elektroniska slingor; ja då får jag gåshud över hela kroppen.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …