Tony Naima – Imprints

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Sidechain / Border Music, betyg: 0]

Det händer ibland att en skiva mot alla odds slinker igenom alla mina fördomsgrundade skydd och blir en helt otippad favorit. Sensationen för dagen är Tony Naimas debutplatta “Imprints”.

“Imprints” innehåller 13 spår med dragning åt folkrock av amerikanskt snitt och med spretande rötter. Musikaliskt står vitt skilda artister som Simon & Garfunkel, David Lynne och Daniel Lanois och kurar i kulisserna, medan Tonys sång påminner om en korsning mellan Roy Orbison och Bono.

Ingen mindre än Tony Thorén, bassist i Eldkvarn och producent för flera artister inom Sveriges rockelit, har producerat även “Imprints”. Han har låtit hela skivan spelas in live i studion, och något spår på plattan är till och med en förstatagning. Resultatet blir med andra ord rak och uppriktig musik utan gigabyte av effekter och extremt putsad produktion.

Mina favoriter som jag låter grannarna lyssan på om och om igen är strålande “On The Ground” med snygga countryinfluerade gitarrer och en refräng som klistrar sig fast omedelbart, ljuvligt melankoliska duetten “Her Song” tillsammans med Therese Johansson och avslutande balladen “Yellow Bird”.

Min gissning är att om Moneybrother lyckades slå igenom 2003 så måste 2004 bli året då Tony Naima blir namnet på allas läppar. I alla fall om livet är rättvist.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …