Diverse Artister – IC1 – The Birth Of Industrial Cool

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[samling, 23Hz / Playground, betyg: 0]

Idén till Industrial Cool föddes när etnologen Robert Willim kontaktade det lilla oberoende skivbolaget 23Hz och berättade att han med musik på ett abstrakt sätt ville illustrera industriella miljöer och de förändringar dessa genomgår. Idén föll i god jord och efter lite sökande blev det gamla sockerbruket i Arlöv den industriella miljö Willim valde.

Därefter var stenen i rullning och när Robert mötte vår svenske världsproducent Håkan Lidbo blev denne entusiastisk över idén och bestämde sig för att medverka. Med ett sådant dragplåster dröjde det inte länge innan flera av toppnamnen på den elektroniska musikscenen både inom och utanför Sverige som t.ex. Mikael Stavöstrand, Andreas Tilliander, Sophie Rimheden, Scanner (UK), Sr Replicante (Arg), Pheek (Can) samt Jay Haze (US) även de klev in i projektet.

Slutresultatet blev en väldigt udda platta innehållandes en suggestiv, avancerad och väldigt mångfacetterad elektronisk ljudbild med en tungt och varmt pulserande ådra i sig, vilket kanske låter som en lite ytlig beskrivning men detta är musik som inte låter sig förklaras utan måste höras för att förstås.

Det är ingen lättlyssnad skiva gruppen bakom Industrial Cool gjort, utan en som kräver lyssnarens fulla koncentration och flera genomlyssningar för att man tillfullo ska tillgodogöra sig miljöerna som målas upp. Den musikaliska resan fram tills dess att man når slutdestinationen och verkligen förstår innebörden av detta, är dock en mycket behaglig sådan som jag tycker alla ska ta.

Med motiveringen att detta är en platta med topproduktion samt innehåll som befinner sig flera klasser över allt annat i dag så blir betyget en väldigt stark femma.

Låtlista:

Rechenzentrum- A Capitalistic Landscape

J Kallback- Crane Flute

Apparat- Little French Girl

Scanner- Stainless

Uniform- The License Remix

Microman- Pack Up

Sophie Rimheden- Expectation

Martin Jarl/ Johan Fotmeijer- Kiruna

Sr Replicante- Acciones Extremas

Tonne- Amelie

Selko- Conveyor

Jay Haze- Tease Machine

Fade- Induced Soul

Amber8 Feat Kevin 12- Slummer

Mikael Stavöstrand- I-Boggy

Lowfour- Fascism Is For Fascist People

Håkan Lidbo-The Museum Of Socialism

Tomas Andersson- Sugar Low

Ola Bergman- The Gold Moor

Pheek- Melancholic Day (Don’t Dream It’s Not Over)

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …