Sunday , February 25 2024

Voodoo Child – Baby Monkey

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Mute/Playground, betyg: 0]

Richard “Moby” Hall är en mångfacetterad musiker. Hans första skiva kombinerade dansant techno och sval ambient på ett mycket förtjänstfullt sätt. Everything Is Wrong var influerad av eurodance och Animal Rights var en punkig historia. De två senaste plattorna, Play och 18, har varvat skön gospelinfluerad house med klockrena poplåtar. Som Moby-fan bör man sålunda ha bred musiksmak och ett öppet sinne för olika genrer.

Moby gör dock även musik han anser vara allt för djärv (och okommersiell) för att släppas under sitt vanliga namn. Under pseudonymen Voodoo Child gav han 1996 ut chill out-plattan The End of Everything. Åtta år senare har han återupplivat Voodoo Child för att få leva ut sitt intresse för housemusik. Resultatet hör vi på Baby Monkey.

I ärlighetens namn är det ingen jätteskillnad mellan Moby och Voodoo Child. Det senare projektet handlar dock mer om renodlad dansmusik och saknar nästan helt vokala inslag.

På Baby Monkey har Moby valt ett retrosound och många av spåren påminner om techno från mitten av 90-talet. Ett flertal av låtarna har smöriga melodislingor som leder tankarna till gammal instrumentalsynth som Jean-Michel Jarre och Hypnosis. Det är ganska charmigt, men inte speciellt spännande.

Ja, skivan är trevlig så länge man lyssnar, men lämnar få bestående intryck. “Take It Home” har en lysande basgång, Kraftwerk-pastischen “Electronics” är underhållande och break beat-experimentet “Unh Yeah” svänger skönt. Men resten av plattan säger mig nästan inget alls. Det är bara snygg och kompetent elektronisk muzak…

Moby är en mycket talangfull man och Voodoo Child är inget dåligt sidoprojekt. Men Baby Monkey kan inte jämföras med tidigare alster som Everything Is Wrong eller Play. Den här plattan rekommenderas därför främst till notoriska Moby-fantaster. För resten av mänskligheten finns det vettigare sätt att spendera 180 kronor.

(Skivan släpps första veckan i februari)

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …