Wednesday , April 17 2024

My Dying Bride – Songs Of Darkness Words Of Light

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Peaceville/ Sound Pollution, betyg: 0]

Man kan lugnt säga att 2004 har börjat bra när det gäller Metal, för inte så länge sedan släpptes Belphegors brutala och underbara skiva “Lucifer Incestus” och nu i dagarna kommer så detta mästerverk från My Dying Bride.

Musiken bandet med sångaren Aaron Stainthorpe i spetsen här bjuder på i ungefär en timme är svartare än tjära, förkrossande tung, storslagen med kortare gästspel av körer och orgel. Detta kompletteras av en sångare vars röst pendlar mellan olika lägen som snäll, sorgsen, hatisk samt vansinnig och som ibland överger sången och istället läser upp texten som om det vore en dikt. Kort sagt: en massiv excellent uppvisning i hur Doom/Gothmetal ska framföras

Songs Of Darkness Words Of Light är en mycket speciell skiva på flera sätt, dels för att ljudbilden är så tung och svart och dels för att den i samma sekund jag hör den går rakt in i själen på mig. Vilket kanske låter flummigt, men det vilar en obeskrivbar stämning över musiken här som gör att skivan fastnar i skallen på mig lika effektivt som järnfilsspån på en magnet.

Att den gör det renderar direkt högsta betyg från mig, för när det gäller Doom, Goth samt Blackmetal vill jag att musiken ska beröra mig djupt in i själen och ge mig en känsla av både förtjusning och rädsla.

Detta är en platta som kräver lyssnarens fulla koncentration och bästa sättet att avnjuta den är genom hörlurar fast det kräver att man har ett starkt psyke, eftersom musiken är så svart och sinnessjuk.

Nu är det visserligen bara slutet på januari och jag har ingen aning om vad som kommer att dyka upp inom Doom/Goth genren under året. Men jag är rätt säker på att det inte kommer att släppas något som slår detta mästerverk.

Edit: Plattan släpps den 16 februari

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …