Sunday , October 2 2022

Återutgivning av svensk kultskiva

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Det var varken Kraftwerk eller Jean-Michel Jarre som var först med en datorprogrammerad pop-LP. Nej, det var den svenske demonproducenten Hans Edler. Nu gör hans kultplatta Elektron Kukéso från 1971 comeback i skivdiskarna.

Det är det nystartade skivbolaget BoyWonder Records i Göteborg som efter mycket övertalning fått Hans Edlers tillåtelse att återutge plattan på CD. Musiken, som nog kan sägas tillhöra det mest säregna som givits ut i landet, spelades in i Sveriges Radios legendariska studio EMS i Stockholm. I början av 70-talet var denna en av världens främsta studior för seriös elektronisk komposition. Att det i ett fall också gjordes popmusik i studion, är det inte många som känner till.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate samarbetar med Richard Oakes från Suede

På nya singeln med svensk/skotska Unify Separate gästar ingen mindre än Richard Oakes från Suede. …