Thursday , April 18 2024

David Bowie – Sound+Vision (box)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[samling, EMI, betyg: -]

1989 gavs Sound+Vision ut som kvadrupel-LP. När den nu återutges som CD-box är det en mycket påkostad historia. Det rör sig nämligen om hela 4 CD-skivor, med sammanlagt 70 låtar. Spännvidden sträcker sig från 1969 till 1993, med viss tonvikt på 70-talet.

Här finns naturligtvis ett stort antal klassiker, t ex “Changes”, “Young Americans”, “The Man Who Sold The World”, “Wild Is The Wind” och “China Girl”. Majoriteten av låtarna är dock albumspår från Bowies enorma arbetskatalog. Vi bjuds bl a på “Fascination”, “Big Brother” och “Sons of a Silent Age”. Här finns även drygt tio spår från bortglömda och utskällda skivor som Tonight, Tin Machine och The Buddha of Suburbia. Avslutningsvis innehåller boxen även några svåråtkomliga rariteter, t ex Bruce Springsteen-covern “It’s Hard to be a Saint in the City”, Young Americans-demon “After Today” och den tyska singeln “Helden”. “Let’s Dance”, “Golden Years” och “Life on Mars” lyser emellertid med sin frånvaro.

Frågan jag ställer mig, är vem den här boxen egentligen vänder sig till. En novis, som är nyfiken på Bowie, köper knappast en CD-box för 500 kronor. Speciellt inte om den saknar självklara hits som “Let’s Dance”. Nej, för den oinvigde är någon av Best of-samlingarna ett bättre alternativ

Den genomsnittlige lyssnaren, som äger ett par Bowieskivor, har redan de viktigaste låtarna i boxen. För honom eller henne är bortglömda albumspår inget större köpargument.

Bowiefanatiker hittar, å andra sidan, bara ett fåtal rariteter. Det är nog inte många som lägger en femhundring på en box, bara för att få tre obskyra spår…

Sound+Vision innehåller massor av fantastisk musik. Men låtkombinationen är ganska märklig. Som en “lyxintroduktion” till Bowies geniala skapande kan den dock fylla en funktion. Om den inte hade varit så hutlöst dyr, hade jag rekommenderat den!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …