Moby – 18 DVD + B-sides

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[film, Mute / Playground, betyg: -]

“Ännu ett toppbetyg” suckar nu den gemene Zeroläsaren och funderar på om han ska forsätta läsa över huvud taget. Gör det! Jag lovar att gå på snar defensiv och försvara min inställning.

Mobys senaste platta var något av en liten besvikelse för mig. Jag var en av de miljarder människor som dyrkade honom för hans föregående mästerverk Play, och även om jag förstår att 18 tematiskt var det enda rätta för honom att göra vid tillfället tycker jag det var lite tråkigt. När så nu DVD-versionen släppts är det min stora glädje att återupptäcka den märklige, lille tystlåtne amerikanen. Här finns så otroligt mycket material för pengarna att denna DVD och CD-kombo bara måste rekommenderas som ett givet köp. Ni som såg Play-DVDn kommer ihåg Mobys hemvideofilmer (“Give an idiot a camcorder”) och motsvarande finns med även här. Vi får träffa Yevgeny Juiceman och datanörden som surfar på BarelyLegalTrekkies.com, likväl som en handfull andra karaktärer. Vi får följa med på visit på Mobys restaurang Teany och ta del av “L'orange blue” – apelsiner med existensiell ångest i klassisk Woody Allen-stil. Allt varvas med videorna från 18, inklusive två versioner av min personliga favorit “Jam for the ladies”.

En annan huvudsektion på filmen är en livespelning inför 160000 människor på Glastonbury-festivalen sommaren 2003. Här fyras givetvis hela partymaskinen av och underbara minnen avlöser varandra i tät följd. Diane Charlemagne lyfts ofta fram av Moby och när man hör hennes röst är det inte alls svårt att förstå. “Honey”, “Bodyrock”, “Natural blues”, “Find my baby”, favoriterna är för många för att nämna. Gamla godingar som “Feeling so real” och Badalamenti-derivatet “Go” finns också med i nya, organiska live-versioner.

Med konserten avslutas filmmaterialet, men DVDn är inte slut för det. Här återfinns mängder av intressanta bonuslåtar från såväl Play som 18. Mycket glädjande, eftersom det visar att temat på 18 mycket väl bara kan ha varit en fas. Utdraget “Flatlands” från en b-sida är ett lysande exempel. Vill man så efter allt detta ändå ha mer finns faktiskt en lång sektion med dansmixar också inkluderat. Namn som Timo Maas, Tiësto, Ferry Corsten och Jason Nevins är väl knappast okända och på flera ställen finns berömvärda insatser i megamixen.

Tillsammans med den medföljande CDn har vi nu räknat in över sex timmars audiell underhållning i världsklass. Låt väl smaka.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …