Yello – The Eye

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Import, betyg: -]

Yello har länge varit de som, bland andra stora 70- och 80tals-innovatörer, kommit längst i konsolideringsprocessen med sina egna avkommor. Mycket riktigt har också de senaste albumens technopumpande förfinats ett stort steg i och med The Eye. Här har man på ett flertal ställen tagit större portioner “gamla” Yello och spätt på med mjukare nymodigheter ur senaste house-skolan. Ett fantastiskt exempel får man i den fantastiskt omedelbara inledningslåten “Planet Dada”, där Sveriges houseguru Håkan Lidbo står som medproducent. Spåret är lekfullt och medryckande, blandar friskt in sköna och färska Kraftwerk-influenser och dess enda nackdel är att det slår an en ton som sedan inte alls genomsyrar resten av plattan. Det kan verka negativt, men den stil som de gamla schweizarna anlägger på resten av The Eye är så skön att man smälter i vilket fall. Ni som på senare år upptäckt Koop, Zero 7 och Télépopmusik kommer att älska nya Yello. Det är oftast otroligt mjukt och skönt, speciellt i de partier som dessutom förskönas av Jade Davies väna stämma. Ni som tycker det här låter mesigt kan istället leta upp “Planet Dada”-singeln som även innehåller en fantastiskt bra och tung 2003-version av “The Race”, men albumet rekommenderas härmed på varmast möjliga vis. I skrivande stund saknar, bisarrt nog, skivan distribution i Sverige men leta på importavdelningarna eller beställ den via Internet.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …