Wednesday , July 24 2024

The Strokes – Room On Fire

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, RCA / BMG, betyg: -]

Sommaren 2001 drabbades västvärlden av The Strokes debutalbum Is This It?. Här i Sverige hyllade Andres Lokko dem så mycket att han fick en guldskiva av Virgin, och den brittiska musikpressen kramade nästan ihjäl dem, för att sin vana trogen istället håna dem något år senare. Och såg man några centimeter bortom hypen var The Strokes bara bleka kopior av Velvet Underground, fast över trettio år senare och inte fullt lika flummiga och monotona.

På Room On Fire har The Strokes vuxit till sig, och det är en positiv utveckling. 60-talsinfluenserna finns kvar, men det är snarare 80-talet och till viss mån 90-talsalternativrock som huvudsakligen har influerat låtmaterialet. Julian Casablancas sjunger ofta som en blandning av Iggy Pop och Anthony Kiedis (jodå, det är helt sant). Det mesta är dränkt i finkänsliga sextondelsgitarrer, men visst finns det en och annan låt som osar av rester från Is This It?. En bra skiva som passar utmärkt till bilkörning på landsväg nattetid.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …