Diverse Artister – Underworld OST

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Roadrunner / Skiva, betyg: -]

Trent Reznor har producerat filmsoundtrack till bl.a. “Lost Highway” och “Natural Born Killers”. Nu har det blivit dags för kollegan och NIN-medlemmen Danny Lohner att producera ett eget i form av ett till kommande vampyrfilmen “Underworld”. Hela 19 låtar med extremt skiftande kvalitet har kombinerats på ett ibland mycket ojämnt sätt. Diverse vackra ballader och ambienta mellanspel i form av Lohners sidoprojekt Renholder varvas med hemskt dålig Slipknotaktig hardcore från Dillinger Escape Plan och kass postgrunge från bl.a. Page Hamilton. Öppningsspåret “Awakening” är en intetsägande MTV-vänlig nu-metalanthem med Limp Bizkits exgitarrist Wes Borland och den vane soundtrackmedverkaren Richard Patrick från Filter.

Men i stort sett verkar det dock som den starkt Crowdoftande filmen har fått ett lämpligt soundtrack, i form av många mörka, lugna och vackra gotiska stunder. Exempelvis är avslutande “All Of This Past”, framförd av Sarah Bettens, inget annat än en skönhet av en ballad. Det hörs ofta att Danny Lohner står bakom produktionen, särskilt i remixerna av de två A Perfect Circle-låtarna “Judith” och “Weak and Powerless” samt i vissa Renholderspår.

Det är alltid lika trevligt att höra Maynard James Keenards originella och vackra stämma. På Underworlds soundtrack medverkar han i inte mindre än fyra låtar, där den starkaste insatsen består av en duett med David Bowie i remixen av Bowies “Bring Me The Disco King” från dennes senaste skiva Reality. Den nya versionen är med de stiliga stråkarrangemangen mer stämningsfull än originalet och känns överlag dunklare.

Skivans mest intressanta spår är ändå den nya, omtalade Skinny Puppy-singeln “Optimissed”, som är lite av en besvikelse. Man slås fort av att Ogres soloprojekt OhGr har färgat av sig kraftigt på det nya SP-soundet, det har aldrig låtit såpass lekfullt och oseriöst förut. Det är säkrast att inte ha för höga förväntningar på den kommande SP-fullängdaren.

För att vara soundtrack till en film av den här typen förekommer det relativt lite modern, radiovänlig amerikansk metal. Men det skulle ändå ha behövts en rejäl rensning i låtlistan för att detta skulle vara ett riktigt starkt soundtrack. Nu är det dock ett bra sådant, men med en hel del överflödig utfyllnad.

Om Webbmaster

Kolla även

Cecilia Nordlund gästar den utmärkta podden Vibrafonen

Vill ni ha något intressant och trevligt att lyssna på när ni ligger på stranden? …