Wednesday , June 19 2024

Diverse Artister – 20 Years Too Soon – A Tribute To The Nomads

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Ola Karlsson)

[album, Wild Kingdom/Sound Pollution, betyg: -]

“Tjugo år för tidigt”? Ja, så kan man ju se det. Men med tanke på vilken betydelse dessa Stockholms stoltheter haft för svensk rockmusik är det en förvåvansvärt blek laguppställning som presenteras på denna tribut. Här finns förvisso några mer namnkunniga akter, som The Hellacopters och Bob Hund, men visst hade det väl känt mer spännande om band ur ett bredare musikaliskt spektra fått chansen att hylla.

Det mesta är tyvärr ganska fantasilöst och alltför respektfullt, även om det finns undantag. Bob Hund, naturligtvis, som på sedvanligt manér gör en svensk version av “Five years ahead of my time” (“Min lön kommer fem år för sent”). Och Yucca Spiders, vars “Surfin´in the bars” känns riktigt cool och inspirerad. The Hellacopters gör bra ifrån sig, liksom The Dontcares & Blag Dahlia. Att The Nomads egna förebilder, New York-bandet The Dictators finns med får man väl mer se mer som kuriosa än en fantastisk musikalisk upplevelse.

Låtmaterialet är förstås oantastligt, och därför låter ingenting riktigt dåligt, även om man kunde önskat lite mer variation, och gärna då från folk utanför garage/rockkretsen. Jag hade t.ex gärna hört The Cardigans tolka “Lowdown shakin´chills”. Och visst kittlar tanken på att höra Jose Gonzales göra “Party till I die”…? Kontentan av det hela är således att det, titeln till trots, inte vore en dag för tidigt med en ordentligt genomarbetad hyllning till The Nomads.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …