Thursday , April 18 2024

Erasure – Hits -The Very Best Of

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Mute Records, betyg: -]

Mellan 1986 och 1991 var Erasure en enastående popmaskin som producerade hit efter hit. Sedan började det gå sämre. De senaste 5 åren har, i ärlighetens namn, varit ganska magra. Kanske har synthgurun Vince Clarke drabbats av idétorka? Det skulle i alla fall förklara de senaste skivsläppen, coversamlingen Other People’s Songs och det här Best Of-albumet.

Det finns självklart en väldig massa bra låtar på den här skivan, tro inget annat. Jag har dock 3 synpunkter som motiverar mitt medelmåttliga betyg:
1) Det finns redan en utmärkt Erasure-samling, Pop. Den har fler låtar och säljs dessutom till Mid Price (under hundralappen) i de flesta affärer.
2) Låtvalet är lite märkligt. Här finns 3 ABBA-covers, men ingen “It Doesn’t Have To Be” eller “You Surround Me”. Vidare är den senare delen av karriären knappt representerad, vilket annars kunde rättfärdigat denna samling. De få låtarna från de senare plattorna är dessutom främst ballader, medan t ex “Don’t Say Your Love Is Killing Me” och “Fingers & Thumbs” har sållats bort. Men framförallt känns nymixen på “Oh L’Amour” extremt överflödig, med tanke på hur mycket utmärkt material som utelämnats…
3) Bonusskivan, en 74 minuter lång “Erasuremegamix” (!), måste vara det mest meningslösa Vince Clarke någonsin varit inblandad i.

Erasures Hits är alltså både en bra platta och en ganska onödig produkt. Trots att den innehåller mängder av käcka synthpophits sätter jag därför bara en 3:a och rekommenderar istället systerskivan Pop.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …