Atrium Carceri – Cellblock

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Cold Meat Industry, betyg: -]

“Cellblock” är en 12 spår lång atmosfärisk resa. Långsamt flytande ljudmattor kantade av smygande, knarrande eller ekande detaljer ger ofta känslan av musiken till någon film. Den mörka stämningen, och med titlar som “Machine Elves”, “Crusted Neon” och “Halls Of Steam” avslöjar att det förmodligen är en mycket svart thriller, eller kanske till och med en rysare.

Atrium Carceri (aka Simon Heath) har med sin skiva “Atrium Carceri” försökt att vidareutveckla genren Darkwave. Vilket får mig att förbryllat klia mig i huvudet och damma av mina skivor som legat längst in i gömmorna. Och när jag sätter mig att lyssna igenom artister som exempelvis Steve Roach, Robert Rich och Michael Stearns så inser jag att det här inte alls är särskilt nyskapande. Hade “Atrium Carceri” släppt för 10 – 15 år sedan hade den halkat in under benämningen Contemporary Instrumental eller New Music eller Ambient eller Experimental eller Space Music eller något annat. Mörka stämningar och utforskande av melodiernas struktur i kombination med olika ljud och effekter kännetecknade mycket av denna musiken. Så egentligen anser jag inte att “Cellblock” är särskilt nyskapande. Det intressanta är nog istället försöket att åter vilja väcka liv i det musikaliskt suggestiva upptäcktsresandet.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …