KMFDM – WWIII

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, , betyg: -]

Sascha K är tillbaka med sitt KMFDM och denna gång förklarar de krig mot hela världen. WWIII är mycket riktigt förkortningen för World War III och skivan bygger mycket på de konflikter som skett i världen på senare tid, dock med en genomgående skämtsam ton. Låttitlar som “Jihad” och “Stars & Stripes” säger rätt mycket om WWIII:s tyngdpunkt.

Den här gången har gruppen fått klara sig utan Tim Sköld som numera är fast medlem i Marilyn Manson. WWIII är KMFDM:s trettonde studioalbum i ordningen och det låter i stort sett som vanligt. Det rör sig om tung och bitvis aggressiv industrimetal med en plojig underton. Att sampla Bush i inledande titelspåret känns aningen passé, men KMFDM visar ändå att de fortfarande kan. Produktionen är överlag gedigen och tung, och påminner ibland rätt mycket om Rammstein. Den relativt nytillkomne medlemmen Lucia Cifarelli hjälper till bra med att skrika i refrängerna. Hon får dock helt fritt spelrum i “From Here On Out” och “Last Things” som båda hör till skivans absolut starkaste spår. Tyvärr håller inte alla låtar lika hög klass, och alla lustigheter känns tröttsamma i längden. Ett talande exempel är den avslutande, självironiska “Intro” där Sascha sjunger: “I am the father of industrial rock, and if you don't believe me you can suck my grock, jawohl!”.

Ministry är fortfarande industrimetalgenrens kungar, men KMFDM får ändå med beröm godkänt för WWIII.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …