Matchbook Romance – Stories And Alibis

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Epitaph, betyg: -]

New York kvartetten Matchbook Romance upptäcktes via internet av ingen mindre än Bad Religion gitarristen, Brett Gurewitz som signade dem till sitt, inte helt okända skivbolag Epitaph och producerade deras debut ep, West For Wishing.

Den melodiska pop/hardcore de erbjuder på debutalbumet “Stories And Alibis” är inget nytt, du har sett det förr , du har hört det förr.
4 stökiga grabbar i 20-25 årsåldern med för trånga t-shirts och spretiga frisyrer som rör sig i trakterna mellan Hell Is For Heroes och The Get Up Kids. Ett koncept som börjar kännas så där lagom fräscht och urvattnat, men med de melodier och klockrena stämmor som Matchbook Romance levererar har det ändå sin charm, även om det emellanåt tenderar till att bli tjatigt.

De öppnar i ett rasande tempo, “Your Stories, My Alibis”, “Playing For Keeps” och “Promise” bubblar alla av riktigt starka singalong refränger med en lättsmält ton av teenangst, och man får genast en känsla av att nu har de allt bränt av sitt allra starkaste material på en och samma gång. Och även om det stämmer till viss del så håller resten av låtarna förvånansvärt hög klass och variation i den milda grad man kan kräva det..

I “Tiger Lily” slår de av sina förstärkare och framför en fin gitarrballad som låter sprungen ur bröderna Gallaghers källare för en sisådär 10 år sedan. Men det visar sig vara ett smart drag, att bara bryta av det uppskruvade tempot på mitten för en liten stund för att sedan börja om på ny kula, utan just “Tiger Lily”skulle fingret vara farligt nära stopknappen just där.

En helt klart godkänd debut och “kidsen gillar ju det här”, som Percy Nilegård skulle ha sagt.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …