Black Rebel Motorcycle Club – Take Them On, On Your Own

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Virgin, betyg: -]

Det kan inte vara så lätt att vara Black Rebel Motorcycle Club. De brukar beskrivas som buttra och fåordiga. Och så nämns alltid Jesus And Mary Chain i samma andetag som dem. Om det kan man tycka vad man vill, personligen tycker jag att det är lite orättvist. B.R.M.C. har nog lyssnat minst lika mycket på Stone Roses (och allt som Ian Brown hittat på därefter), The Verve och kanske en och annan Oasis-riffrökare.

För ett par år sedan var The Strokes mest överskattade och White Stripes snyggast, medan Black Rebel Motorcycle Club hade riktigt starka låtar. Och den nya skivan är bättre än den förra. Visst är det kul när de öser på som i “U.S. Government” och “Six Barrel Shotgun”, men bäst låter det när de saktar ner som i “Stop” eller totalt briljanta “In Like The Rose”. Då skapar de en närmast hypnotisk stämning utan att förlora drivet, vilket få artister är kapabla till.

Black Rebel Motorcycle Club rör på sig. Och de rör sig i rätt riktning. Fortsätter de med det kan de utvecklas till ett band som vi kommer ihåg om låt säga tio år. Till skillnad från alla de retrorockband som vi bara kommer att minnas som en hype.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …