Wednesday , July 24 2024

iPod, generation tre – Större men mindre

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Martin Kleman)

Vad är det som är vitt och metallfärgat, jättelitet, lätt blir repigt på baksidan och rymmer en väldig massa musik?

Apples mp3-spelare iPod. Den tredje generationen av Apples portabla musikspelare har en hel del nytt att erbjuda. Den mest uppenbara förändringen är av storleken, då iPod blivit både större och mindre. Den dyraste varianten rymmer numera hela 30GB, mot 20GB i den förra tappningen. Talar vi storlek i mått, är iPod dock numera ännu mindre än sina föregångare, ungefär som en kortlek med mysigt rundade hörn. 158 gram väger 10GB och 15GB-modellerna, medan 30GB-varianten är en smula tyngre med sina 176 gram. Borta är knapparna, och där finns istället tryckkänsliga nedsänkningar (som fungerar ungefär som touchpaden på en laptop). Detta kanske låter opraktiskt, men det fungerar fint i praktiken. Så är den riktigt snygg också, och kan användas som extern hårddisk för att transportera data mellan datorer om man känner för det. USB2 stöds numera, för de som har sådana datorer, och de två större modellerna levereras med en liten dockningsstation i vilken iPoden kan stå och ladda, och som även har ljudutgång för koppling till stereoanläggningen – något jag kan intyga är mycket praktiskt. Jag använder numera inget annat än min iPod när jag ska lyssna på musik hemma i vardagsrummet. Med den kopplad direkt till förstärkaren slipper jag cd-spelare, och att trassla med alla cd-skivorna, för den delen.

Vad är då nackdelarna? Maxvolymen och batteritiden.

Maxvolymen på de iPods som säljs i Europa är pinsamt låg, av juridiska skäl. Med de medföljande hörlurarna och högsta volym är det i många fall svårt att höra mjukare partier i exempelvis klassisk musik. Att dundra på med VNV Nation går inte heller, då det mest låter som att man har öronproppar innanför lurarna. Jag trodde först att jag hade blivit döv, men det visade sig att det faktiskt ska vara så. Det här problemet går naturligtvis att lösa permanent genom att skaffa sig en iPod från USA istället. Eller så får man skaffa en sådan där liten miniförstärkare att sätta innan hörlurarna (ännu en batteridriven sak att bära med sig…), skaffa mer känsliga lurar eller helt enkelt gilla läget. Som vanligt inom datorvärlden finns det mjukvara skriven av entusiaster också. En är norrmannen Espens program euPOD (finns i skrivande stund att ladda ner från http://www.ringom.no/espen/ipod/
), skrivet för Windows, som ändrar i databasen på iPoden och helt enkelt ser till att det låter mer, utan att påverka själva mp3orna. Nackdelen är att man måste använda det igen varje gång man laddat in nya låtar på iPoden. Vill man verkligen få ut det mesta av iPoden är ett par bra hörlurar också en god investering, precis som det brukar vara med bärbara musikspelare. De medföljande fungerar fint, men kommer inte i närheten av t ex Koss “The Plug”, min personliga favorit.

Batteritiden då? Åtta timmar, säger Apple, och det är väl bland de mer ärliga estimat jag varit med om. Det är faktiskt ungefär så länge den håller. Så i det här fallet betyder det inte fyra eller två timmar, utan just åtta, vilket ju är bra. Problemet är bara att jag faktiskt föredrar musikspelare med en aviserad batteritid på, säg, 60 timmar eller så, som ändå håller i 40. På långa resor eller vid tentapluggande på skolan blir laddaren ett måste. Men man kan ju inte få allt, och eftersom iPod är hårddiskbaserad och liten som en kortlek, är det av naturliga skäl svårt att få den att hålla igång flera dagar i sträck. Det riktigt larviga är att det inbyggda batteriet inte “går” att byta – men det kommer tredjepartslösningar om några månader, men dessa mördar naturligtvis ens garanti. I Apples webbshop kan man förvisso beställa en extern batteriklump (som förstör en hel del av charmen med iPodens storlek), i vilken fyra vanliga uppladdningsbara AA-batterier huserar, till det hisnande priset av ungefär 700 kronor. Är man händig kan man bygga en egen.

Sammantaget är den nya iPoden ett naturligt steg i utvecklingen, men att just batteritiden inte förbättrats är lite av en besvikelse. Volymen är ju egentligen inte Apples fel, eftersom det är lagstiftning om maxvolymer som är boven i dramat, och det finns ju som sagt ett antal mer eller mindre komplicerade sätt att komma runt det problemet. Av de mp3spelare jag testat är iPod trots sina tillkortakommanden fortfarande herre på täppan då den har bra ljudkvalitet, är lättanvänd och snygg, och känns väldigt gedigen, vilket gör att den i min mening är värd sitt något höga pris.

Dessutom har den ett patiensspel.

Apples officiella sida: http://www.apple.se/ipod/
Forum för iPod-ägare: http://www.ipodlounge.com/
Espens volymprogram: http://www.ringom.no/espen/ipod/

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …