Fat Truckers – The First Fat Truckers Album Is For Sale

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Roadtrain Recordings / Border Distr., betyg: -]

Det var i våras jag för första gången fick höra om Fat Truckers. Lite bilder och korta fakta damp ner i min meljlåda från skivbolaget. Och jag tyckte att det hela verkade flummigt och ganska ointressant. Men för ett par veckor sedan fick jag till slut deras debutalbum i min hand, och den är helt klart mest spelade plattan hos mig just nu.

Brittiska Fat Truckers kommer från Sheffield, staden som för 25 år sedan visade upp nydanande artister som Human League och Cabaret Voltaire. Och på sätt och vis kan man kanske även kalla Fat Truckers för nydanande, för det låter inte som mycket annat man hört. Rent slentrianmässigt har jag läst att även denna grupp petats in i det allt mer slitna electroclash-facket, medan jag själv skulle vilja påstå att det egentligen handlar om någon sorts psykedelisk punk-rockabilly framförd på synthar man förmodligen lånat från något museum eller liknande.

Skivan öppnar med “Teenage Daughter” (vilket för övrigt också är det enda man sjunger), ett fyra minuter långt elektroexperiment med lätt Elvis feeling på sången. Och redan här gör man valet att antingen nyfiket lyssna vidare, eller besviket stänga av och kränga av plattan. Jag lyssnar vidare och får uppleva bland annat “Ron Is Back” – som tar in jitterbuggen på synthklubbarnas dansgolv, “Anorexic Robot” – klockren rock med strålande refräng som “error error does not compute, error error you must reboot” om en svältande robot, “I Love U Son” – som får mig att tänka på en slowtempolåt med The Normal (i alla fall skulle det ha låtit så här om dom hade gjort någon), “Fix It” – som direkt tar en tillbaka till 70-talets brittiska punk.

“The First Fat Truckers Album Is For Sale” är verkligen något extra. Plattan kommer att gå till historien som kultskivan 2003. Eller som värsta skräpet 2003. I vilket fall, skivan kommer aldrig att höras i samma mening som ordet “lagom”, för Fat Truckers tycks finna ytterligheten betydligt intressantare än den slitna mittfåran.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …