Friday , February 23 2024

Alec Empire vs Merzbow – Live at CBGB's 1998

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, DHR / Sound Pollution, betyg: -]

Detta är en liveupptagning av en inom undergroundkretsar smått legendarisk spelning, med Atari Teenage Riots ledare Alec Empire och den japanske noisegurun Masami Akita som ligger bakom Merzbow. Att beskriva hur duellen låter är i princip omöjligt. Det finns inga melodier, refränger och knappt några texter. Istället är låtarna uppbygda av vitt brus, distade samplingar och underliggande ambienta inslag. Det låter det vill säga mycket som noise brukar göra. Frågan är om man ska se det hela som musik eller som ett ljudcollage. Alecs tröttsamma förkärlek till drum'n'bass märks några gånger, annars är det väldigt svårt att hitta likheter med Atari Teenage Riot. Kombattanterna till trots så är skivan är förvånansvärt lugn och det blir bitvis ordentligt segt när låtarna stannar upp nästan helt och hållet. Det fungerar att ha på som bakgrundsmusik, men det är knappast något man lyssnar på aktivt.

Personligen är jag mer för mer dansant noise, så kallad rhythm-noise, och band som Proyecto Mirage, Hypnoskull och Dirk Ivens soloprojekt Dive. Alec Empires senaste alster Intelligence & Sacrifice från i fjol är också klart bättre än detta noisejammande.

Skivans riktigt stora svaghet är att de nitton olika låtarna är samlade i ett enda spår av längden 58 minuter. Det är otroligt enerverande att söka upp sina favoritpartier genom att spola sig igenom halva skivan först. Men för inbitna noisefantaster är detta en helig stund.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …