Wednesday , June 12 2024

NOFX – The War On Errorism

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Fat Wreck Chords, betyg: -]

När Offspring i mitten av 90-talet sålde ut i mångmiljonupplaga med albumet Smash var det många som såg NOFX som ett mer underjordiskt alternativ. Trots att också NOFX sålde rätt bra kom de aldrig i närheten av Offsprings framgångar. Var befinner sig då de amerikanska trallpunkarna år 2003, undrar kanske vän av ordning? I mina öron är det svårt att märka någon större musikalisk utveckling. NOFX låter nästan som de alltid har gjort, de har bara lugnat ner sig lite. Däremot har de lyckats tota ihop ett par politiska texter, vilket inte är speciellt ovanligt i punksammanhang, men inte alls vanligt i NOFX-sammanhang. Det här känner killarna i NOFX sig tvungna att förklara med en manifestliknande text i cd-häftet, och jag måste medge att deras argumentation är rätt underhållande. Bland annat fastslår de att USA inte längre är land nummer 1, utan snarare nummer 12. Australien, Canada, Sverige, Holland och Danmark nämns som världsledande samhällen, vilket de 91% av den amerikanska befolkningen som (likt George W. Bush innan han blev president) inte varit utanför sitt hemlands gränser skulle upptäcka om de lyfte blicken. Dessvärre är musiken som sagt var inte mycket att hetsa upp sig över. En del tokriff, lite ska, trallig stämsång, någon enstaka saxofon och några tonårsanthems. Det räcker helt enkelt inte.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …