Wednesday , July 17 2024

Kaizers Orchestra – Ompa til du dör

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, National, betyg: -]

Att det inte bara är Electro som skapas i Bergen visar dessa sex killar som efter blivit megastora i hemlandet nu ska försöka sig på att bli det även här. Vilket jag hoppas de blir för detta är något av det mest udda och spännande jag hört på länge när det gäller Rockmusik.

När killarna skapade sin musik valde de att inte mixa in 60,70-talets musik i ljudbilden, utan istället blanda ihop Rocken med både Folkmusik från hemlandet och musik från olika delar av Europa och då främst länderna på Balkan. Denna blandning har gett väldigt eget, udda och oberäkneligt sound som ena stunden låter som Romanimusik för att i nästa stund glida över i något som bäst kan beskrivas som tyrolermusik. Och däremellan dyker det upp lite skillingtryck, lyssna bara på den vemodigt vackra “Fra sjåför til passasjer”. Allt detta görs med stor värme och kärlek av ett band vars sångare sjunger på norska vilket bara gör det än mer udda.

Redan efter att ha lyssnat på skivan en gång var jag totalt fast och för varje lyssning hör jag något nytt i ljudbilden och fan vet om det inte är så att årets Rockskiva kommer från Norge.

Kaizers Orchestra kommer att spela på Arvikafestivalen och mitt råd till er som ska åka dit är att absolut inte missa denna udda grupp vars keyboardisten har gasmask på sig när de spelar live.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …