Nervkållaps – Den finske mohikanen och chokladbollar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

Skånska kultbandet Nervkållaps har funnits sedan mitten av 90-talet och spelar humoristisk industri-EBM. Gruppen har bland annat gjort en populär industritolkning av receptet till chokladbollar. Skivbolaget Irritum kommer inom kort att ge ut Nervkållaps album Den finske mohikanen.

Hörde om Nervkållaps först tidigare i år när en kollega berättade att det fanns ett skånskt EBM-band som gjort en electrolåt av receptet till chokladbollar. Den minst sagt annorlunda låten fångade mitt intresse, så jag lyfte luren och slog numret till Andreas Rimheden i bandet.

Hur kom ni på idén med EBM-receptlåtar?
– Chokladbollar är en av våra första låtar och den gjordes redan 1994. Vi hade gjort en hård industrilåt som behövde en text och istället för att hålla oss till de vanliga klichéerna inom genren bestämde vi oss för att göra något helt annat. Exakt varför det blev chokladbollar minns jag tyvärr inte. Fler recept- eller konceptlåtar blir det definitivt. I stort sett allt vi gör kan kallas konceptlåtar. Vi kommer exempelvis att släppa en ep så småningom med en låt som heter Med i Nervkållaps och den handlar just om hur förträffligt det är att vara med i Nervkållaps. Till den ep:n har bland annat Andreas Tilliander lovat att göra en remix.

Bandets Andreas Rimheden och Jonas Rimheden är kusiner och bor båda i Skåne. Nervkållaps har gjort ett antal uppskattade livespelningar, bland annat som förband till Sista mannen på Jorden, Inertia och Covenant. Jonas, bandets karismatiske sångare, spelar en framträdande roll på scenen, men har stundtals sällskap av både Andreas och ytterligare en medlem utklädda till nallebjörnar.

Vad händer i sommar?
Vi kommer att släppa både senaste skivan Den finske mohikanen på Irritum Records, samt två nyutgåvor på gammalt material. Det ser även ut att bli några livespelningar under
sommaren.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …