Cabaret Voltaire – Methodology 74/78. Attic Tapes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[samling, Mute / Playground, betyg: -]

Spelar det ens någon roll hur det låter? Detta är inte en skiva, eller ens då en box av skivor, i vanlig bemärkelse. Detta är en tidsmaskin, nyligen uppgrävd ur någons rullbandsarkiv och överfört till digitalt media för spridning till en, efter nästan 30 år, fortfarande intet ont anande allmänhet. På tiden innan skivkontrakt och stor berömmelse i musikvärlden bestod Cabaret Voltaire av Stephen Mallinder, Richard H Kirk och Chris Watson. De tre sysslade med audiella experiment med vad tillhyggen de kunde komma över, som sedan bearbetades i lager efter lager av bandinspelningar och dito klipp och kopieringar. Tidigare osläppt och ohört av den stora massan påminner det inte så lite om en hel del av dagens laptop-musiker, och man förstår ganska fort att Cabaret Voltaire tillhör de största förebilderna inom den elektroniska musiken. Att Kirk, Mallinder och Watson var pionjärer var väl i och för sig redan utom allt tvivel men här får man verkligen en inblick i vilken nivå det ligger på. Det står att läsa om och av dem i den medföljande boken som är vacker och informativ, om än snudd på oläslig. Med tanke på vad som verkar vara en ytterst modest prissättning är givetvis den här boxen ett givet köp för alla som vill expandera sitt medvetandes gränser.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …