Goldfrapp – Black cherry

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Mute / Playground, betyg: -]

Det är mycket på G från Mute nu, soloplattor från Martin L Gore och Dave Gahan, och nu duon Goldfrapps hett efterlängtade nya album.
Efter att ha fått höra singeln “Train” på radio var mina förväntningar närmast astronomiska, tack och lov infriades varenda en. Goldfrapp har blivit väsentligt mer syntetiska än på succéskivan “Felt Mountain”. Mycket av det man kunde ana i till exempel “Human” och “Utopia” har nu extrapolerats och slipats till elektronisk perfektion. Orkestrala delar och de analoga ljuden har fått träda tillbaka ett snäpp, till förmån för en tätare ljudbild som inte för den skull blir överbelastad. Alisons väna stämma har självklart fortfarande en central roll och redan i första spåret “Crystalline green” har man vaggats in i en känsla av total trygghet. “Train” som följer upp är ett mirakel av elektronisk rock'n'roll, nästan i stil med senaste Add N to (X) men givetvis så mycket mer tillgängligt. “Black cherry” drar ner tempot väsentligt och här känner man mer igen sig från “Felt Mountain”. Likaså i “Tiptoe” med en maffig stråksektion som komplement till en rejält låg Alison och försvarlig mur av syntar.

Följande “Deep honey” och “Hairy trees” är båda fullt godkända men nu börjar det bli bråttom fram till plattans i särklass starkaste parti. Först “Twist” som, Client och deras förföriska porr-pop i all ära, är det mest erotiskt laddade stycke elektropop som skådats denna sidan av high energys glansdagar. Är man sedan matt efter den urladdningen så sjunker man ihop som gelé till den monumentala sensualism som projiceras från högtalarna i “Strict machine”. Här blir det verkligen disco, rock och pop i en underbart kontrastrik kombination, allt i snyggast möjliga electronica-fodral. Tack och lov dras tempot ner igen i “Forever” och sedan får den mer experimentella “Slippage” avsluta plattan och man påmins om världen omkring sig igen. Den enda fråga man ställer sig är hur Moloko ska kunna matcha detta på sitt nya album, men det får framtiden utvisa.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …