Tuesday , April 23 2024

Peter Bjorn and John – Peter Bjorn and John

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Beat That / Border, betyg: -]

Det här albumet kom redan i november men har blivit liggande ända tills nu. Och kanske är det bra att få lite perspektiv ibland.
I höstas hyllades denna svenska trio som landets stora pophopp. Och visst var “I don´t know what I want us to do”, och i viss mån “People they know” starka låtar, men jag vägrade envist att falla in i den okritiska hyllningskör som landets recensenter utgjorde.

Peter Bjorn and John hade turen att dyka upp under en period när det var rätt tunnsått med ny svensk pop. Åtminstone om man, som många av landets recensenter, bara skrev om det som de stora skivbolagen skickade ut istället för att själva anstränga sig lite. Det är enda tänkbara orsaken till att skivan blev så uppskriven.

Trions självbetitlade debut är faktiskt inte särskilt märkvärdig, betyget ovan är nog i snällaste laget. Gruppen blandar lite 60-tal, lite modern indie och, för all del, lite av en egen ton. Ut kommer snäll popmusik som ibland rockar loss en smula, men aldrig så lyssnaren skräms iväg, eller knappt ens reagerar. Jag gillar sångaren Peter Moréns mjuka röst, den skramliga indiekänslan och den poppiga ljudbilden, men låtarna är helt enkelt för dåliga. Det är inte många jag kan nynna med i efter två dagars intensivt lyssnande. Och så ska det inte vara med bra popmusik.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …