Tech Noir – Mer än bara synthklubb

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

En gång i månaden vallfärdar horder av festsugna synthare från hela landet till Kolingsborgs lokaler, belägna i Södermalms hjärta vid Slussen i Stockholm. Tech Noir är utan tvekan Sveriges största alternativklubb och har rönt enorma framgångar sedan premiären i början av 1999. Efter att i fjol blivit utsedd till Stockholms bästa klubb av alltomstockholm.se, uppmärksammats i ett stort DN reportage och med tusentals registrerade medlemmar visar populariteten för Tech Noir inga som helst tendenser att avta. Jag träffade Dieter, en av Tech Noir:s upphovsmän, och frågade honom om klubbens historia och framtid.

Zero: Vilka var det som grundade Tech Noir och när skedde detta? Vad var tanken bakom och er vision?

Dieter: Vi som startade TN kommer från två andra klubbar i Stockholm, Dieters Synthbar och Necronomicon. Från början var vi sex stycken, numera är vi fem: Conan, Life, Dieter, Herrmann och sist men inte minst Rauz. Första festen som vi hade tillsammans var redan våren 1998 men det första egentliga TN gick av stapeln i februari -99. Att det skedde just då berodde mycket på att vi hade kommit över några plattor med en tysk grupp som kallade sig Welle: Erdball. Vi var helt eniga om att de var så pass bra att vi måste få “tummen ur” och ordna en spelning. I övrigt hade vi en vision som handlade om att starta en synthbaserad klubb som skulle vara “mer” än de “vanliga” källarklubbarna. Vi ville alltså skapa en klubb där det fanns mer än ett dansgolv och en bar som dessutom låg i någon mörk, trång källare. Det viktiga var och är att folk har kul när de går ut. Till de band som har spelat hos oss har vi alltid sagt att vi i första hand ordnar en fest och i andra hand en spelning. Vidare har det alltid varit viktigt att alla ska känna sig välkomna, helt oavsett klädsel, smak etc. Musiken är den viktiga och sammanhållande faktorn.

Zero: Hur har TN:s popularitet utvecklats sedan starten? Kommer besökarna enbart från Stockholm?

Dieter: Det har hela tiden gått bättre och bättre. Idag har vi besökare från hela landet och till och med från utlandet, vilket givetvis är glädjande. En kul detalj är att TN utsågs till Stockholms bästa klubb 2002. Sug på den Stureplan!

Zero: Klädseln som råder på TN debatteras ofta, vad är era åsikter angående detta? Föredrar ni själva att besökarna är klädda eller ser ut på ett visst sätt?

Dieter: Som jag nämnde tidigare, en viktig sak för oss är att alla ska känna sig välkomna. Hur du klär dig spelar ingen som helst roll. Det viktiga är att du har roligt och gillar musiken. Det här med dresscode tycker jag personligen är lite dumt. Jag menar, hur ska en “riktig” synthare se ut? Svaret är helt beroende på vem du frågar och det är också en sida av kulturen som är bra. Synth som musikaliskt begrepp har en sådan bredd att det är omöjligt att utnämna ett visst utseende till det riktiga. Ett sådant förfarande vore för övrigt lätt fascistiskt. Jag personligen är fullkomligt nöjd så länge besökarna är hela, rena och någorlunda propra.

Zero: Hur kommer det sig att ni valde Kolingsborg som lokal? Har ni någon gång funderat på att byta till ett annat ställe?

Dieter: Kolingsborg finns och var tillräckligt stort. Det är det viktigaste skälet. Lokalfrågan i Stockholm är föremål för en aldrig sinande debatt. Det finns knappt några alternativ, såvida man inte vill bli totalt kommersiell och ha houseklubb på Sturecompagniet eller så. Vidare är Kolingsborg en smått klassisk lokal. Det var här som stora delar av filmen G spelades in. Sisters of Mercy har spelat här, likaså Nitzer Ebb, Front 242 med flera. Stället var ett Mecka för diverse alternative-folk under 70- och 80-talen. Givetvis spelade sådana saker in i valet av lokal. Vi har emellanåt, när det har varit så mycket folk att alla inte kommer in, funderat på att flytta till större lokaler men resonemanget har alltid fallit. Kolingsborg är så att säga “vårt” ställe och var skulle vi flytta?

Zero: Hur ser framtiden ut för TN?

Dieter: Ljus. Vi har nyligen firat fyra-årsjubileum och i dagsläget finns det inga planer på att lägga av. Så länge folk uppskattar våra fester och så länge vi själva tycker att det är kul så kommer vi att fortsätta. Det görs redan idag olika ?kringarrangemang? och den sidan är något som vi löpande diskuterar och planerar. Vi kommer att lansera en veckoklubb, en festival och förmodligen en del mindre, intima, spelningar på mindre lokal. Exakt hur framtiden ser ut får dock framtiden själv utvisa.

Zero: Vilka är dina egna favoritband?

Dieter: Oj då, det är en bra fråga. Jag har gått från punk till EBM till techno till pop tillbaka till EBM och hela tiden gillat synthpop. Svaret får stanna vid att jag inte funderar så mycket på stil utan mer på innehåll. Mina favoriter återfinns lite varstans helt enkelt! Bra, hyfsat synthetiskt och gärna tyskt.

Fotnot: På lördag den 29 mars är det dags för nästa TN och därefter är det den 26 april och 17 maj som gäller. För mer info, se www.tech-noir.tk.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …