Katatonia – Viva Emptiness

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Peaceville/ Sound Pollution, betyg: -]

Ibland får jag plattor vilka redan på de första tonerna av öppningsspåret får mig att inse att de är skivor utan några svaga punkter. Inom Metalgenren har det den sista tiden varit Crowheads, Audioslaves och Merciless skivor som gett mig den känslan. Och de får nu sällskap av detta alster

Som redan på de inledande tonerna av öppningsspåret “Ghost Of The Sun” får mig att inse att denna tunga, vackra, lite vemodiga musik inte har några brister alls.

Nu är det absolut inget fel på musiken, men det som får mig att inse detta är först och främst Jonas Renkses röst vilken direkt fastnar i min skalle, och som får mig att börja bygga upp bilder runt de ord han sjunger.

Nu ska det sägas att jag faktiskt försökt tränga undan mina känslor och lyssnat igenom detta med ett kritiskt öra, för att se om jag kan hitta några brister här. Men trots flera genomlyssningar kan jag bara konstatera att plattan inte har några svaga punkter alls, utan att detta är Metal av absolut högsta klass.

Skivan släpps på måndag, och den efterföljande turnén som startar i början på april i Finland, kommer sedan att ta bandet till bl.a. Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Förband på spelningarna i Finland kommer att vara Lullacry och Pornophans. Och på den resterande delen av turnén är det To Die For och Daylight Dies som är förband.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …