Saturday , July 13 2024

Dj Silence Rimslakt – Ett smakprov på vilken bra hip-hop det görs i Sverige

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

Istället för att som de flesta andra dj’s sätta ihop en mixskiva med house eller någon annan närbesläktad musik., har Dj Silence från Trollhättan mixat ihop 23 spår med några av alla dom som gör hip-hop i Sverige, men som inte får så mycket utrymme i media

Kvaliten på låtarna är rakt igenom bra, och man kunde önska att skivbolagen ville satsa mer på att lansera svenska artister istället för amerikanska. Till exempel borde Epsilon, vars “Exklusiv Skit” är plattans bästa låt, omedelbart få ett skivkontrakt. För karln har en röst och ett beat som får mig att rysa av välbehag

För att få veta mer om mannen som gjort denna hedervärda insats mailade jag över lite frågor till honom.

Vad inspirerade dig till att börja spela skivor, och hur kom det sig att du valde Dj Silence som artistnamn?

Allt började för 13 år sedan, då jag köpte min första skiva. Tror det var en singel med Kriss-Kross. Strax därefter köpte jag min första cd-skiva, som var ett av Public Enemys album om jag minns rätt. Sen har det rullat på, har alltid lyssnat på musik och eftersom mina första skivor var med hip-hop har det fortsatt på den banan.

Efter man tagit till sig musiken började man genast också fastna för själva kulturen. Först var det Breakdance som gällde, sen sprang man runt och målade under några år. Men efter man börjat bli äldre och få in pengar bestämde jag mig för att satsa på Dj-kulturen, som alltid legat mig varmast om hjärtat. I början blev det några kopior av Technics 1210-spelaren som importerades genom någon utländsk Dj-tidning. Det blev även en Nu-Mark mixer, men denna tröttnade jag på rätt snabbt. Efter ett oräkneligt antal byten av Cross-Fadern så insåg jag att kraven måste höjas och köpte en mixer av märket Vestax. Strax därefter hade jag turen att få tag på ett par begagnade Technics 1210 spelare.

Namnet Dj Silence kom faktiskt till på en förfest. Jag var inte alls på festhumör och de andra som var på festen försökte gång på gång att pigga upp mig. Vilket var rätt lönlöst, och för att få vara ifred ställde jag mig vid polarens skivspelare och började spela skivor istället.

När vi sen skulle gå vidare tyckte min ena kompis att eftersom jag var så tråkig. Och bara hade stått vid skivspelarna hela kvällen utan att säga nåt borde jag kalla mig Dj tystnad. Och eftersom jag ibland kan vara riktigt tyst och osocial tyckte jag namnet lät bra. Men efter lite funderande kom jag på att det både lät och såg bättre ut på engelska.

Vanligtvis brukar en platta mixad av en dj innebära klubbmusik. Men du har istället valt att mixa ihop 23 svenska hip-hop band, hur fick du idéen till detta?

Jag har alltid haft ögonen på den svenska hip-hop scenen, eftersom musiken här hemma tilltalat mig mer än den amerikanska. Visst mycket av det som kommit ut här under årens lopp kan inte ens jämföras med det som getts ut i t.ex. USA och Frankrike. Men så finns det en del som verkligen har klass!

Det finns många artister och producenter här i landet som verkligen förtjänar mer respekt än dom fått.

Jag har massor av olika mixskivor hemma som fungerat som promotionmaterial för mig. Och en av dem som medverkar på min skiva fick syn på dom för nåt år sedan och frågade då om jag hade planer på att göra en liknande skiva. Men jag var så fokuserad på mina klubbspelningar just då, så jag sköt upp det.

Men så fick jag en låt av honom som han gjort exklusivt för mig och då började jag fundera på att göra en skiva igen. Men nu ta steget längre och försöka arbeta fram någonting som dels skulle innehålla mina egna favoriter varvat med lite av all den bra hip-hop som finns i Sverige. Men som man så sällan hör talas om. Men när jag började samla in material var det så många som ville vara med, så jag skippade planerna på att ha med mina egna favoriter. Och bara satsa på exklusivt material från dem som ville vara med.

Skivan är utgiven på ditt egna bolag Hoody Records, är det ett bolag du startade bara för att kunna ge ut plattan eller finns det fler releaser inplanerade?

Det kommer garanterat komma ut mer material framöver. Närmast är det en tolva på gång med Obnoxious som medverkar på Rimslakt. Sedan kommer det även att släppas material från Speakers Corner, som också medverkar på min skiva. Vill du ha tag på skivan så finns den att beställa på www.dj-silence.com.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …