The Narcissists – Svensk rap av högsta klass

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

En grupp som under några år har skapat sig ett namn på den svenska rap-scenen är The Narcissists…

Gruppen har tidigare gjort en självfinansierad skiva, men det är först med “Planet Euthanasia”. Vilken släpptes i höstas de gjort lite väsen av sig utanför hip-hop kretsarna.

För att få veta lite mer om dom träffade jag tre av medlemmarna: Bucc, Ebomb, Dj A-Wax. Och ställde lite frågor.

När och hur bildades ni?

Bucc:Moonshine och Bucc har känt varandra sedan Bucc fortfarande gick i blöjor. Moonshines moster var dagmamma till de båda och under hela deras uppväxt har de hängt tätt ihop. De spelade landhockey, fotboll och Tv-spel. De lyssnade på electric boogie och dansade breakdance.

Samlade på danska graffitiklistermärken och höll varandra som bröder. Bucc började runt 98 skriva rhymes som han postade på den amerikanska hip hop siten www.ughh.com. Där träffade han fyra stycken andra svenskar som delade hans hobby. De hade ett crew som kallades Peotic Disciplez och som postade rhymes tillsammans i MC forumet. 2 av killarna i crewet bodde i Sthlm, BUcc och Ebomb. Eftersom de över nätet skrev rhymes tillsammans så gott som varje dag så bestämde de sig för att träffas och spela in sin första låt. Inte förrän efter ett par låtar senare kom Moonshine in i bilden efter att ha blivit övertalad att göra ett beat till de båda. En vecka senare var Bad Times inspelad.

Eran debutskiva “Temporarily Forever” sålde rätt bra. Inte bara i Sverige utan även i USA. Den spelades även en del i amerikansk radio, och allt detta skedde utan någon promotionbackup. Vilket är imponerande, hur lyckades ni?

Bucc: Vi vill väl inte påstå att den sålde bra i USA, men några ex langade vi iväg i alla fall. Hur vi lyckades med det var att spela på en massa ställen utan betalning så folk fick reda på vilka vi var. 100-tals timmar tillbringades på Internet för att promota skivan på diverse siter och det gav resultat i längden.

Ni har även släppt en låt på Vitaminic.com, var det för eller efter ni gjort skivan?

Bucc: Vi har släppt grejer både före och efter releasen av Temporarily Forever. Det ligger nu runt 25 låtar uppe, blandannat hela förra fullängdaren. Den kan man även ladda ner på www.recordnet.se/narcissists

Under tiden mellan den plattan och denna har Dj A-Wax blivit medlem. Har erat sound förändrats efter det?

Nej det har det inte. Eller det kanske har förändrats sen han kom med, men inte på grund av att han kom med.

Tidigare hette ni The Narcs, men nu har ni bytt namn till The Narcissists. Vad föranledde den ändringen?

Bucc: Det var en kille från Västerås som hade Narcs som sing graffitisignatur och han träffade oss på en spelning och köpte loss namnet för 300 Kr. Därför bytte vi.

Ser man till utgivningen av svenska hip-hop plattor under året mår den svenska scenen bra. Men det diskuteras ändå en del om att den är på väg att dö ut. Vad tror ni kommer hända med den framöver?

Bucc: Svenska scenen är redan död. Den har aldrig varit så fantastiskt levande överhuvudtaget. Folk lyssnar mer på hip hop för att det är coolt än för att det är bra. Folk tycker trallvänlig pop är bättre, men inte alls lika tufft så man väljer att vara hip hoppare istället.

En sån falsk inställning till det hela håller inte i längden så därför håller scenen på att dö ut. Vilket är bra för då kommer de som verkligen är kära i kulturen fram i rampljuset igen.

Ni släppte ” Planet Euthanasia” i början på hösten. Och det är fortfarande den platta det pratas mest om på olika communitys som Whoa t.ex. Medans det är knäpptyst om t.ex. Ison och Filles platta. Vad tror ni det beror på?

Bucc: Ison och FIlle och Fjärde Världen har aldrig hängt speciellt mycket i olika communities och liknande. Så det är mest att vi tvingar folk att snacka med oss genom att starta diskussioner under fake namn. Tex “Vem är Sveriges snyggaste hip hop grupp” och sen själva svara med andra användare att det måste vara The Narcissists… Är man Narcissists så är man…

Jag tänkte avrunda med två frågor, dels undrar jag vilka artister som inspirerat er?

Bucc: Våran producents största favorit är Fat Joe. Ebombs är Black Tought och min är Aesop Rock.

Om man nu aldrig lyssnat på hip-hop och ska börja bygga upp en samling. Vilka fem plattor ska vara grunden då?

Bucc: Då ska man enligt mig börja med dessa plattor

Smiff N’ Wessun “Da Shinin”

Mobb Deep “Infamous”

Godie Mobb “Soul Food”

Nas “Illmatic”

Common “Ressurection”

Efter denna uppräkning av fem solklara klassiker var det dags att tacka för pratstunden och önska killarna lycka till i framtiden. Och fortsätter de att göra plattor som “Planet Euthanasia”, ser framtiden mycket ljus ut.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …