Tyskarna Från Lund – Gillar Sverige och Grekland

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Frans Jahnstedt)

Tyskarna från Lund är onekligen bandet på alla syntares läppar. Och efter en videoinspelning med Daddy Boastin, Timbuktu och Ronnie Hellström till Sveriges inofficiella VM-låt så lär även folk utanför syntkretsar börja tala om dem. Vi tog därför kontakt med bandets Dieter Emung för att reda ut några begrepp och trots vissa språkproblem så fick vi reda på ett och annat.

Tyskarna från Lund bildades 1993 av bandets frontman Lothar Jensen. Han hade flytt från Tyskland p.g.a. sin inblandning i terroristorganisationen Baader-Meinhof. Vad var det som hände egentligen?

– Lothar vill helst inte prata om det men vad vi andra har förstått så skrev han musiken till deras kamplåtar.

Väl i Lund träffade han Dieter Emung som spelade synthtrummor och tillsammans med Dieters kompisar Heinz Ulrich och Rudi Könnermann bildades bandet. Strax därefter släpptes första singeln “Kungen och Silvia” som en hyllning till den svenska kungafamiljen. Den kritiserades hårt i svensk massmedia och man spelade därför in en protestsång mot svenska tabloidtidningar, “Getings”. Efter det hoppade Rudi Könnermann tillfälligt av bandet.
– Ja, Rudi gick inte med på att ha de kläderna som Lothar ville så han hoppade av bandet och började tågluffa, bl.a. i Tyskland och Grekland, men när han kom tillbaka så var han med igen, så det var ju bara videon till “Getings” som han missade.

På SAMA i år gjorde bandet en bejublad spelning och man framförde bl.a. den nya singeln “Global Fussball OK”. Dessvärre krockade bandet med ett annat svenskt syntband, Elegent Machinery, som gjorde sin avskedsspelning.

– Ja, det var synd för vi skulle gärna ha velat se Elegant och fler skulle förmodligen sett vår worldsynth.

1995 gjorde bandet en europaturné med framförallt många spelningar i Tyskland men också en i Grekland. Är Grekland att rekommendera till andra syntband?

– Ja, vi är väldigt stora i Tyskland men ännu större i Grekland, det är där man ska spela om man vill få den riktiga syntkänslan. Vi gör personligen all vår musik i Grekland under vinterhalvåret.

På turnètröjan står det “Black Power”, varför?

– Det är en hyllning till den tyngsta färgen både i livet och musiken, men främst i musiken, den svarta färgen.

Var kommer inspirationen från?

– Havet och Grekland!

Sverige eller Tyskland i VM?

– Sverige!

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …