Swan Lee – – Ett självförsörjande band

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

Den danska trion Swan Lee öppnar dörrar för dansk popmusik. De hyllas av pressen och också i Zero. Med debutalbumet “Enter” lyckades gruppen bli nominerad till hela sex grammisar i sitt hemland. Zeros Petter Jahnstedt träffade bandet på Hultsfreds backstageområde några timmar innan gruppens spelning.

Swan Lee är ett självförsörjande band då de skriver, spelar in och producerar sin musik själva. Gruppens skivor släpps sedan på det egna bolaget GoGo Records, fast det kunde varit annorlunda.

-Vi försökte på andra bolag innan vi valde att släppa skivan själva. De som var intresserade ville ha mig solo, men det var dock inget alternativ eftersom vi jobbat så länge tillsammans. Swan Lee är ett band, säger gruppens karismatiska sångerska Pernille Rosendahl.

Ingen har väl undgått Swan Lees framfart i radio och musik-TV kanalerna. Med låten “Tomorrow Never Dies” som från början var tänkt som ledmotivet till James Bond-filmen med samma namn har de seglat in högt på kanalernas spellistor. Pernille berättar att de föll på mållinjen.

– Det är riktigt. Alla som verkade jobba med filmen gillade låten och ville ha den, men sedan kom Sheryl Crows bidrag in i sista omgången. Eftersom hon är ett känt namn blev det som det blev.

Nästa steg för gruppen är att fortsätta festivalsommaren med så väl Roskilde- som Arvikafestivalen. Men vad händer sen?

– Vi jobbar på nästa skiva som vi planerar att släppa 2003. Vi kommer också att jobba vidare med vår utlandslansering och närmst väntar England, Tyskland och Japan säger Pernille och fortsätter att berätta om ett intressant filmprojekt.

– Min syster är filminstruktör och tillsammans med henne jobbar vi på en dokumentärfilm om Swan Lee. Filmen kommer heta “Stjernekigger” och släppas på DVD men även gå upp på bio i Danmark.

Så fort går tjugo minuter och jag knallar iväg för att senare på kvällen se Pernille och bandet framföra sin sofistikerade, experimentella och moderna musik.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …