The Night Keys – Numrets demoband Zero höstnummer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

Ett något oväntat “numrets demoband”. Med en musikstil som närmast kan beskrivas som sorglig elektronisk jazzpop är Night Keys inte helt självklara på denna sida. När man lyssnat igenom demon ett antal gånger är dock både bandet och demon självklara. Enkelhet, fullt med distans och proffsighet utmärker duon från Eskilstuna. Jag tog kontakt med sångaren och låtskrivaren i bandet, Andreas Hummerdahl för att fråga om nutid och framtid.

Night Keys är långt ifrån ett fullmoget band. Konstigt vore det väl annars. Det finns mycket som kan göras bättre. Grunden är dock rejält bra och man har hittat en tydlig nisch i sina vemodiga pianohistorier. En journalist på GP beskrev bandet och den senaste demon “New apartment, same heartache” så här; ” Något jag inte hör varje dag…Han gör de mest hjärtskärande pianoballader du kan tänka dig och hans röst blöder för varje ton han tar. Det är så vackert att man vill gråta.”

Bandet har släppt ifrån sig tre demos. Den första “Songs for the sleepless” kom 1999. Efterföljaren kom 2001. I likhet med “New apartment, same heartace” fick även demo nummer två god kritik av de recensenter som bemödade sig med att öppna det fina paketet från Night Keys. En skribent på VLT beskrev “Independent | Dependent” i följande ordalag: “Det nakna och avskalade soundet gör sig själv bombastiskt i sin enkelhet och den förväntade avsaknaden av ytterligare instrument känns patetisk…Dessa åtta låtar har dessutom lika känslomässigt rörande texter och den näst intill chockartade eufori man utsätts för gör mig på gränsen till tårögd. Så bra är det.”

Bandet består dels av Andreas och dels av Marcus Karlsson på piano. Sammansättningen av bandet skiftar dock över tiden. Enligt Andreas beror det lite på hur resursen tid ser ut hos de olika medlemmarna och vilken typ av kunskap som behövs tillföras i ett visst moment.

Då sammansättningen av bandet inte är förutbestämd frågar jag Andreas hur han ser på framtiden för bandet. Kommer bandet att leva kvar som ett delvis enmansprojekt eller vad kommer att hända?
– Med “New apartment, same heartache” lyckades vi fånga och genomföra många av de idéer och ambitioner vi haft tidigare, men som vi misslyckats med innan. Den känns som att vi är färdiga med EP-formatet för tillfället. Nästa inspelning kommer därför bli något annat, förhoppningsvis en fullängdsskiva. Om jag fortsätter att skriva låtar i den takt jag håller nu kan det bli aktuellt med en inspelning under våren 2003.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …