David Bowie i Göteborg – Bowie kom med solsken och ett strålande humör

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Karin Bolin)

Fredagen den 13:e september var allt annat än en otursdag för de musikintresserade i Göteborg. Med ett färskt album i bagaget, det bästa på länge, kom en legendarisk musiker till Göteborg för att spela på Bingolotto och möta sina fans. Bengans skivaffär hade lyckats fixa en skivsignering med David Bowie och utanför började kön att ringla redan vid sjutiden kvällen innan.

David Bowie kan man väl lugnt räkna till en av de mest multibegåvade artister som någonsin funnits. Musiker, skådespelare, konstnär och nu senast, bankman. Bowie kan konsten att slå mynt av sin talang och bevisar med senaste albumet “Heathen” att han fortfarande har mycket kvar att ge. Bowies skivbolag anser att han måste nå ut till yngre fans, det räcker inte med köpstarka, nostalgiska femtioåringar, utan en ny generation behövs för att kulorna skall kunna ramla in på allvar igen från albumförsäljningen. Därför valde skivbolaget att boka in Bowie på resa till lilla Sverige och ytterligare ett besök på Bingolotto. Bowie själv säger att han inte har någon åsikt om programmet utan att han lita helt och fullt på att skivbolaget vet vad de gör.

I samband med sin promotion i Göteborg lyckades Bengans skivaffär få Bowie att komma dit för signering. Och många kom. Då dörrarna slogs upp för alla väntande fansen till audiensen hos Kung Bowie, var kön flera hundra meter lång och innehöll över 2500 förväntansfulla fans. Bowie kunde inte ha valt en mer perfekt dag, sommarens sista varma dag. Solen gassade och folk gick i lämmeltåg till kiosken vid Bengans för att köpa vatten och glass.

I den främre delen av kön stod Claes, 33 år från Göteborg och väntade på att få träffa Bowie. Zero tog en pratstund med Claes för att fråga varför man köar i timmar för att träffa en artist.

Hur länge har du köat?
– Sedan kvart i tolv i förmiddags.

Varför köar du?
– Det vore en häftig upplevelse att träffa honom. Det är ju Bowie!

Har du något speciellt favoritalbum med Bowie?
– Nej, ingen jättefavorit. Den platta som jag gillar allra bäst är hans samlingsplatta, Best Of-samlingen. På den finns en bra översikt av alla hans bra låtar genom nästan hela karriären.

När dörrarna öppnades in till Bengans vid femtiden på eftermiddagen stod det inte bara folk i kö, utan massvis med folk stod som publik och tittade på spektaklet. Radio, TV-kanaler och tidningar flockades kring de väntande och känslan av att det faktiskt var något stort på gång var påtaglig. Femtio stycken exklusiva Heathen-album i vinyl fanns till försäljning. Först till kvarn gällde för att kunna lägga beslag på ett sådant.

Inne på Bengans tog en fräsch, snygg Bowie emot i randig tröja och vita sommarbyxor. Humöret var på topp och han bemötte alla fans med att förklara att nöjet var helt på hans sida att träffas.
När Zero fick chans att prata med Bowie passade vi på att fråga Bowie själv hur länge han köat för att se en artist som han verkligen vill se.

– När jag var sexton år köade jag i flera, flera timmar för att se en konsert med Little Richard, avslöjade Bowie.

Tyvärr räckte inte tiden till för att alla de väntande fansen skulle kunna få en signering av Bowie. Han stannade över en timma för att sedan vara tvungen att lämna lokalen. Men Bowie lovade under sitt Göteborgsbesök att återkomma till Sverige snart igen och spela båda i Göteborg och i Stockholm.

Summa summarum, en underbar dag, en strålande trevlig Bowie och ett signerat vinylalbum till undertecknad. Jodå, vi ser fram emot den spelning i Göteborg som Bowie utlovade skall komma snart. Det är bara det där med Bingolotto som är lite svårt att smälta…

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …