Moby – 18

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Mute / Playground, betyg: -]

Det här är så fantastiskt sött. Moby håller sig, mer eller mindre, till den stil han skapade på Play (är det inte fantastiskt att inte fler försökt planka den skivan?) och som givit honom en närmast overklig framgång de senaste tre åren. Den här gången har dock mycket av samplingarna fått ge vika för “riktiga” röster och dito instrument. Det är ännu ett snäpp mer välproducerat och vackert än föregångaren. Så varför då inte fullt betyg? Jo, av de 18 spår som finns på skivan så har alldeles för många blivit av det mer sakrala slaget. Jag ville (som nog många andra) ha mer av det svängigare stuk som Moby körde på de flesta av singlarna från Play. Historier säger att han spelat in 150 låtar inför den här skivan, och att alla var klara innan 9/11-katastrofen i New York (han bor bara kvarter bort från ’ground zero’) men att den händelsen påverkade urvalet av vilka spår som kom med på slutprodukten. Med det i åtanke är detta en fantastisk skiva, den manar till ett lugn och besinning som onekligen kan behövas i världen. Är ni ute efter en dansplatta är detta inte ett bra val, men om ni vill ha mer av Moby (med en stor skara gästartister) som han lät i de lugnare spåren på Play så är det bara att rusa till närmaste skivbutik.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …