Robert Johnson and Punchdrunks – The Birdnest Years

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Birdnest / MNW, betyg: -]

Ali Boom-A-Lay! Inför matchen mot George Foreman skrek sig hela Kinshasa hest. Ekot från “Rumble in the jungle” spred sig ända upp till kalla Sverige och Solna. Robert Johnson blev så imponerad av Muhammed Ali att han gjorde boxaren till din ledstjärna och startade så småningom Robert Johnson and Punchdrunks.

Basen i musiken är surfrock à la Link Wray och Dick Dale, men Robert Johnson kryddar anrättningen med de mest udda ingredienser. Uppgjorda boxningsmatcher, B-filmer, högviltssafari i Kongo, serietidningsestetik och andra sidor av människans kultur som anses lite farliga och inte helt rumsrena.

The Birdnest years är en samling som innehåller gruppens två första album plus 13 bonusspår. Det är skitigt och smutsigt men det svänger. Ännu hade inte Robert Johnson and Punchdrunks inte riktigt funnit formeln som gjorde bandet till världens fräckaste surfband, det skedde först på mästerverket “Fried on the altar of good taste”. Men plattan är en lysande introduktion till surfgenren.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …